Peste 300.000 de cărţi au fost scoase din şcolile şi bibliotecile din Turcia şi distruse, după tentativa de lovitură de stat din 2016, potrivit ministrului educaţiei.

Ziya Selçuk, ministrul turc al Educaţiei, a anunţat săptămâna trecută că 301.878 de cărţi au fost de distruse de Guvernul de la Ankara, care vrea să distrugă orice e legat de Fethullah Gülen, clericul musulman auto-exilat în SUA, considerat de Turcia vinovat pentru lovitura de stat eşuată din 2016, relatează The Guardian. Gülen a negat în nenumărate rânduri orice implicare în tentativa de lovutiră de stat.

lnformaţia a fost publicată iniţial de cotidianul Hürriyet, pentru ca apoi site-ul de ştiri Kronos27 să publice imagini cu cărți arse.

Potrivit site-ului Turkey Purge, care se descrie ca fiind "un grup mic de tineri jurnalişti care încearcă să fie vocea poporului turc ce suferă sub un regim opresiv", în 2016 a fost interzisă o carte de matematică deoarece o problemă includea iniţialele lui Gülen - "de la punctul F la punctul G". În decembrie 2016, cotidianul BirGün a relata că 1,8 milioane de cărţi au fost ditruse şi retipărite deoarece conţineau cuvântul Pennsylvania, locul în care trăieşte Gülen. Conform unor relatări, străzile din Ankara numite Gülen au fost redenumite. 

Organizaţiile care militează pentru libertatea de exprimare sunt îngrijorate de declaraţiile oficialului turc. "În doar trei ani, peisajul publicistic din Turcia a fost decimat, 29 de edituri au fost închise prin decrete de urgenţă pentru că ar disemina propagandă teroristă", au precizat PEN International şi English PEN într-o declaraţie comună.

Un raport al English PEN din 2018 arată că 200 de edituri şi instituţii media au fost închise, 80 de scriitori au fost subiectul anchetelor şi urmăririlor penale şi 5.822 de cadre universitare au fost date afară din 118 de universităţi de stat.