Incursiuni și sabotaje fără precedent în Rusia, insistență pusă pe apărarea antiaeriană, verde din partea Statelor Unite pentru atacuri în Crimeea... Și dacă ofensiva ucraineană a început deja?, se întreabă Le Temps.

Suntem în septembrie 2022. Se pregătește o contraofensivă ucraineană, toată lumea o simte. Dar în vreme ce ucrainenii dau toate semnele unei voințe de a ataca la Herson, în sudul țării, ei se reped dimpotrivă în est, asupra orașului Harkiv, prea neglijat de forțele ruse. Câteva zile mai târziu, unitățile Kremlinului abandonează practic toată regiunea, ducând la ceea ce un analist rus va considera (abuziv) "cea mai mare înfrângere militară rusă de la Al Doilea Război Mondial".

Au trecut luni de zile de când Ucraina își pregătește noua contraofensivă. Pentru a merge unde? În afara cercului generalilor ucraineni, nimeni nu știe, în așa măsură elementul surpriză rămâne cheia succesului. Totuși, în ultimele zile, mai multe evenimente par să indice ce dimensiuni ar trebui să aibă o asemenea operațiune. 

Bătălia de la Belgorod

E un atac practic fără precedent. Marți, a doua zi consecutiv, un grup de opozanți ruși care luptă în cadrul unor unități de voluntari ai armatei ucrainene, a făcut incursiuni în mai multe sate rusești din regiunea Belgorod, la frontiera cu Ucraina. Cu un anumit umor, aceste operațiuni au fost justificate prin "eliberarea acestor teritorii de așa-zisul regim al lui Putin".

Mai multe zeci de bărbați înarmați au părut să facă aceste incursiuni, la bordul unor vehicule blindate. În martie, o altă operațiune de acest tip, deși mai puțin impunătoare, a semănat dezordine timp de săptămâni în toată regiunea.

Chiar dacă oficialii ucraineni au recunoscut că erau informați de acest nou atac, ei au negat orice implicare a Kievului. Invers, nu e nicio îndoială pentru Moscova că acești voluntari sunt îndrumați de serviciile secrete ucrainene. "Aceste incursiuni fac în totalitate parte din strategia mai largă a controfensivei", nota ultranaționalistul rus Igor Girkin.

După precedenta incursiune, Rusia a construit linii de apărare în toată regiunea Belgorod, cu un cost care ar depăși echivalentul a 125 de milioane de franci elvețieni, dacă e să dăm crezare Moscovei. În situația în care în regiunea Belgorod a fost proclamată un fel de stare de urgență, mai mulți analiști ucraineni mizează pe fapul că această nouă acțiune va obliga armata rusă să trimită mai multe trupe pentru a apăra granița în defavoarea liniei frontului.

Chiar dacă Ucraina rămâne în continuare evazivă în legătură cu răspunderea sa, bombardamente localizate au devenit ceva obișnuit pe teritoriul rusesc. Marți, o fabrică de uniforme militare ardea la Briansk, un alt oraș de frontieră, unde s-ar fi întâlnit de altfel membri ai Gărzii naționale ruse, o forță de securitate chemată drept întărire în regiune.

"Să ataci astfel liniile din spate ale apărării, să ocolești fortificațiile, să lovești acolo unde dușmanul nu se așteaptă: toate astea pot crea o anumită panică de partea rusă, chiar încuraja dezertarea și revoltele. Presiunea este acum pe Rusia", notează Marc Finaud, cercetător la Centre de politique de sécurité (GCSP) la Geneva.

Sosirea avioanelor F-16

O contraofensivă va necesita neapărat un anumit control al cerului. Dacă s-a vorbit mult despre livrarea de avioane de vânătoare F-16, acestea nu ar urma să fie disponibile mai devreme de câteva luni, timp în care să fie pregătiți nu numai piloții, ci și impunătoarea echipă tehnică pentru ele. Sincer, militarii americani asigură că aceste antrenamente nu au început încă și că aceste aparate vin deci prea târziu pentru o eventuală contraofensivă înaintea toamnei. Dacă ar fi adevărat contrariul, este de crezut că aceiași militari nu ar spune-o...

Dar mai ales cum s-a demonstrat la ultimele atacuri cu rachete și drone efectuate de Rusia, Ucraina și-a îmbunătățit mult sistemul de apărare antiaeriană. "Sistemele antirachetă și-au dovedit eficacitatea", confirmă Marc Finaud. "Patriot, Himars și în curând sistemul european Mamba sunt un adevărat atu pentru Ucraina, care ar trebui să le integreze deplin în arsenalul său în vederea unei ofensive".

Aeroporturile din Berdiansk și Mariupol, două orașe ocupate de Rusia, au fost lovite în ultimele zile. Presupusul obiectiv: să neutralizeze aviația rusă care operează deasupra Mării Azov. În alte părți, mai multe accidente inexplicabile au afectat peste șase aparate aeriene rusești. Moscova a vorbit despre "coliziuni accidentale".

Obiectiv: Crimeea

O frază mică ce a făcut multă vâlvă: duminică, Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, a afirmat că Statele Unite nu au nimic de obiectat dacă Ucraina folosește armele americane contra unor obiective din Crimeea. "Crimeea este Ucraina", preciza el dând pentru prima dată ”verde” atât de explicit unor acțiuni în peninsula anexată de Rusia. Printre alte acțiuni, un sabotaj a fost, cu o săptămână mai devreme, cauza deraierii unui tren de marfă la Cistenkoe, un sate din Crimeea.

"Elementul cu adevărat decisiv, cel care va face să cedeze Rusia este Crimeea", afirma Ben Hodges, general în retragere, care a asigurat comanda forțelor americane în Europa. "În realitate, contraofensiva ucraineană nu va avea decât un obiectiv: de a întruni condițiile care vor face posibilă eliberarea Crimeii".

Sursa: RADOR