Franța a solicitat oficial ajutor de la statele membre în lupta împotriva teroriștilor. Solicitarea a fost făcută În cadrul Consiliului Afaceri Externe al UE. Ce formă va lua sprijinul și detaliile se vor discuta cu fiecare țară în parte.

„Astăzi Uniunea Europeană prin vocea tuturor miniștrilor apărării din toate statele membre a exprimat sprijinul deplin și faptul că este gata să ofere tot ajutorul și asistența solicitate”, a declarat Federica Mogherini, Înalt Reprezentant al UE pentru Politica Externă și de Securitate. 

Aceasta a citit, în cadrul conferinței de presă de la Bruxelles, articolul 42.7 (invocat de Franța, n.r.) care nu a mai fost utilizat niciodată în istoria Uniunii Europene: 

Dacă un stat membru este victima unei agresiuni armate pe teritoriul său, celelalte state membre au o obligație de oferi ajutor si asistență prin toate mijlocaele posibile în acord cvu art 51 din Carta Națiunilor Unite. Aceasta nu va prejudicia caracterul specific și politica de apărare națională din statele membre.

Federica Mogherini a spus că mulți miniștri ai apărării din statele membre și-au anunțat suportul prin asistență materială și prin suport în teatrele de operațiuni. „Franța va fi în contact bilateral cu statele membre în următoarele ore și zile și va specifica exact care este ajutorul necesar”.

„Nu este o decizie formală care este solicitată statelor membre, nu este necesară nicio concluzie formală, nu avem nevoie de alte formalități pentru a merge mai departe. Nu implică o operațiune sau misiune UE ci este vorba despre ajutor și asistență bilaterală. UE poate facilita și coordona oricând este necesar acest proces”, a mai declarat Reprezentanta UE pentru politică externă. 

Declarațiile Federicăi Mogherini: 

 
Defecene Councl - November 2015

La France a demandé aide et assistance à l'Union Européenne. Et aujourd’hui toute l’Europe unie répond: oui. #Paris

Posted by European External Action Service - EEAS on Tuesday, November 17, 2015

Conferința de presă integrală poate fi văzută aici 

Legat de detaliile sprijinului, a mai spus aceasta, vor fi subiectul discuțiilor tehnice, bilaterale; fiecare stat membru va lua decizii. „Nevoile pentru asistență și ajutor sunt diferite astfel încât sunt convinsă că fiecare stat membru poate contribui în spiritul politicii sale de apărare”.

Ministrul francez al apărării, Jean-Yves Le Drian a explicat ce formă va lua sprijinul bilateral: 

 „În practică, înseamnă fie cooperare în termen de a colabora prin capacități în cadrul intervențiilor Franței în Siria sau Irak, fie prin suport oferit în alte teatre de operațiuni. Franța nu poate acționa singură, nu putem fi în Liban, în Africa, și să oferim securitatea necesară teritoriului național. Suntem în discuții legate de cum poate contribui fiecare partener, pe teritoriul nostru sau în alt teatru. Am fost uimit că fiecare țară a spus: „vă vom ajuta, vă vom oferi asistență”.

„Cred că fiecare țară își va oferi contribuția și cred că este un act foarte puternic, sigur că vor fi diferite, sunt multe tipuri de asistență; poate fi în Orientul mijlociu sau alt teatru de operațiuni, dar sunt foarte convins că fiecare va acționa, și aceasta - rapid, altfel nu are sens”, a mai spus ministrul francez al Apărării.

România a fost reprezentată la reuniunea miniștrilor de apărare din UE de Valeriu Nicuț, Secretar de stat pentru politici de apărare și planificare. 

N.r. EurActiv.ro a solicitat Ministerului Afacerilor Externe detalii de angajamentul pe care și l-a luat România în cadrul acestui Consiliu, în urma solicitărilor Franței. Vom reveni cu răspunsul autorităților române.