Teatre, școli, universități, birouri poștale, piscine, băi, stadioane, patiserii, hoteluri etc. Explozia prețurilor gazului și electricității nu ocolește niciun sector și mulți întreprinzători riscă să-și înceteze definitiv activitatea, scrie Telex.

Repercusiunile dramatice ale exploziei prețurilor gazului și electricității în Ungaria sunt descrise detaliat într-un articol de pe portalul Telex, preluat de Courrier Internațional, care constată: "Criza energiei paralizează jumătate din țară". Astfel, teatrele din Szolnok, Eger, Sopron și Bekzscsaba "vor rămâne cu porțile închise toată iarna", ca și teatrul Erkel din Budapesta, "închis de la începutul lui noiembrie".

Multe municipalități rezervă aceeași soartă muzeelor "inclusiv în orașele prospere Tatabanya și Sopron". Orașele și regiunile "nu mențin adesea decât o bibliotecă în funcțiune, ca cea din Bekescsaba, care nu deschide decât două sâmbete pe lună" și ale cărei "filiale locale sunt închise toate".

Școlile au "suprimat" vacanța de Ziua Tuturor Sfinților, au "lungit" concediile de Crăciun și "au scăzut încălzirea pentru a economisi", în vreme ce instituțiile au fost închise și regrupate într-o singură clădire la Veszprem și Kecskemet". Universitățile vor organiza parțialele din decembrie online sau în licee".

Explozia prețurilor energiei duce și la "închiderea a 366 de agenții poștale" și 10% din kormanyabla" (loc unde îți rezolvi formalitățile administrative) și a "64 din cele 141 de piscine publice din teritoriu", enumeră Telex.  

Ceva nemaivăzut, în afară de perioada pandemiei

La Szeged, băile termale Anna "nu se vor redeschide decât la primăvară" și reputatele terme trogloditice de la Miskolctapolca au fost "salvate de la închidere de antreprenori locali din sectorul turismului". Fotbalul nu este scutit. Stadionul din Budapesta Honved se închide în sezonul rece, ca și cele ale cluburilor din Debrecen și Szekesfehervar, "încălzite cât să nu înghețe canalizarea". În sfârșit, mitica patiserie Hauer din Budapesta, foarte apreciatul hotel Lover din Sopron și Danubius Hungaria, cel mai mare hotel din țară, "și-au încetat provizoriu activitatea" din cauza situației energetice.

"De la introducerea gazului și electricității, niciodată atâtea instituții nu s-au închis în același timp în Ungaria, cu excepția pandemiei de Covid-19", comentează Telex. Dacă această tendință afectează mai dur provincia decât Budapesta", mulți întreprinzători "și-au închis afacerea de-a binelea" și "este foarte posibil că o parte a clădirilor publice nu se vor redeschide din cauza recesiunii care se anunță".

Sursa: RADOR