Multe instituții de asistență socială vor fi nevoite, probabil, să-și închidă porțile chiar din toamnă, iar locuitorii acestora vor ajunge pe străzi, scrie publicația Nepszava.

Instituțiile de asistență socială ar putea să fie nevoite să-și închidă porțile încă din toamnă din cauză că nu își vor putea plăti facturile majorate la utilități, iar angajații lor nu vor putea ajunge la cei care au nevoie de ajutorul lor fiindcă nu vor fi bani pentru alimentarea cu combustibil a mașinilor instituțiilor, au atras atenția asupra acestui pericol Asociația Asistenților Sociali din Ungaria (SzMME) și Asociația Profesională Socială (3Sz), într-o scrisoare adresată secretarului de stat responsabil pentru politica de îngrijire din cadrul Ministerului de interne, Attila Fülöp.

Modificările anunțate fără niciun fel de consultare vor genera chiar până la sfârșitul acestui an un deficit bugetar de câteva milioane de forinți pentru furnizorii de servicii sociale mai mici și zeci de milioane de forinți pentru instituțiile mai mari care devin inoperabile, avertizează specialiștii.

Semnatarii scrisorii, președintele 3Sz, Katalin Szoboszlai, și președintele SzMME, Sándor Meleg, au amintit că s-au consultat în ultimele zile cu managerii instituțiilor rezidențiale, cu organizatorii care asigură servicii de asistență socială în timpul zilei și cu personalul serviciilor de protecție a familiei și a copilului, iar din aceste consultări a rezultat că din punctul de vedere al sectorului social cheltuielile majorate nu vor putea fi acoperite nici anul acesta și nici în bugetul aprobat pentru 2023.

Consecințe imprevizibile vor fi și în cazul în care asistenții sociali din sate și cătune, asistenții instituțiilor de caritate sau asistenții sociali stradali nu vor putea ajunge cu mașinile, cu microbuzele lor la locurile unde oamenii au nevoie de ei și așteaptă un ajutor. "Pe lângă creșterea costurilor cu utilitățile și a benzinei, situația sectorului este îngreunată și de impactul negativ al amendamentului Legii privind impozitul detaliat pentru antreprenorii cu impozite reduse (KATA), de găsirea fondurilor necesare pentru creșterea salariului de anul viitor - în special a  salariului minim - și de inflație din cauza căreia cresc drastic costurile pentru asigurarea meselor calde pentru persoanele nevoiașe", spun specialiștii, argumentând motivul pentru care Guvernul ar fi trebuit să asculte și pe oamenii care depun eforturi zi de zi, înainte de a lua deciziile.

"Azi, nu există nicio instituție socială în țară al cărei manager să se poată pregăti liniștit pentru iarnă", mai menționează specialiștii, adăugând că "îngrijirea celor care beneficiază de asistență socială este în pericol, iar consecințele previzibile ale acestui proces vor fi reducerea sau desființarea completă a serviciilor de asistență socială, respectiv închiderea instituțiilor și disponibilizarea lucrătorilor. În primul rând, sunt în pericol serviciile de asistență socială administrate de asociații și fundații, acestea pot ajunge cel mai repede într-o situație aproape de faliment. În sectoarele de asistență socială, protecția copilului și bunăstarea copilului lucrează o sută de mii de oameni, iar numărul celor care primesc îngrijiri depășește un milion. Având în vedere toate acestea, reprezentanții organizațiilor profesionale îi solicită fostului secretar de stat pentru politici sociale, actualmente secretar de stat pentru politica de îngrijire, să se consulte cu aceste organizații despre problemele amintite, dar până atunci instituția condusă de domnia sa trebuie să răspundă la trei întrebări.

Organizațiile profesionale vor să știe, în primul rând, dacă Ministerul de interne colectează date despre efectele creșterii prețurilor la utilități și la combustibil asupra organizațiilor care asigură asistență socială celor nevoiași. Pe de altă parte, așteaptă un răspuns și la întrebarea, dacă Guvernul are în vedere vreo măsură care ar îmbunătăți situația sectorului serviciilor sociale și, în sfârșit, dacă una dintre organizațiile de asistență socială va da, într-adevăr, faliment, care va fi soarta oamenilor îngrijiți în prezent de respectiva instituție?

"Vă rugăm să ne trimiteți procedurile legate de această chestiune!", astfel se încheie întrebările adresate de reprezentanții celor două asociații de asistență socială.

Sursa: RADOR