Teama de o pană de curent, de un atac, de penurie de alimente și chemați să-și diminueze consumul de gaz și electricitate, germanii au intrat într-un regim de comando, relatează publicația franceză Le Point.

"Ai pornit încălzirea?" - aceasta este întrebarea pe care nemții și-o pun imediat după ce se salută în ultima vreme. De când au sosit primele zile friguroase și termometrul scade regulat sub zero noaptea, problema încălzirii a devenit o obsesie națională.

Pentru a încerca să economisească bani în așteptarea creșterii puternice a facturilor la gaz și electricitate, mulți germani își încălzesc doar anumite camere, baia și sufrageria. Și – după cum liderii germani se grăbesc să le recomande – puneți-vă un pulover suplimentar și șosete de lână, reduceți timpul și temperatura dușului la câteva minute sau mai bine spălați-vă cu prosopul în chiuvetă și mâinile cu apă rece. Mici gesturi care, speră germanii, vor amortiza șocul energetic.

Ziarele germane publică pagini întregi care dau sfaturi: 19 grade maxim pentru calorifere, punerea capacului pe tigaie ca apa pentru paste să se încălzească mai repede, îndesarea mașinii de spălat și renunțarea la uscătorul care consumă multă electricitate, acoperirea bine a geamurilor, dar germanii să nu uite, în ciuda frigului, să le deschidă din când în când pentru a aerisi încăperile și pentru a evita umiditatea și formarea mucegaiului pe pereți, care este dăunător bronhiilor.

Sticla cu apă caldă, încălzitoare electrice auxiliare, sobe cu lemne de interior și papuci călduroși, ravioli conservate și chiar radioul pe baterii pentru a fi informați dacă se întrerupe curentul..., toate aceste obiecte învechite sunt în plină renaștere. Stocurile de butelii de camping cu gaz s-au epuizat în magazine.

În luna august, coaliția tricoloră a convenit asupra unei serii de măsuri pentru a încerca reducerea consumului de energie în țară: din septembrie, în administrațiile și birourile publice, instrucțiunile impun reducerea termostatului la 19 grade (în loc de 20 de grade până acum). În zonele comune (culoare, foaiere, încăperi tehnice), încălzirea trebuie să rămână pe cât posibil închisă. Monumentele publice nu mai sunt luminate noaptea, iar magazinele din zonele pietonale trebuie să-și țină ușile automate închise pentru a preveni pierderile de căldură. Vitrinele și panourile publicitare trebuie să-și stingă luminile între orele 22:00 și 6:00.

Gospodăriile sunt, de asemenea, chemate să facă economii: nu se mai pune problema încălzirii piscinei interioare. Proprietarii de ansambluri mari de clădiri și furnizorii de gaze sunt obligați să își informeze chiriașii și clienții despre consumul de energie preconizat pentru lunile următoare, astfel încât să își poată face o idee despre costurile suplimentare care vor veni și să economisească bani. Scopul acestei strategii: economisirea energiei și să nu mai depindă de gazul rusesc. Ministerul Economiei estimează că, pentru a evita raționalizarea gazelor în timpul iernii, germanii trebuie să își reducă consumul cu 20% față de aceeași perioadă a anului trecut.

Revistele de modă publică suplimente speciale cu recomandări. Care sunt alternativele la cizmele din fleece uzate și la ghetele căptușite cu blană? Puloverul pe gât, de preferință negru, revine la modă.

Dar, mai presus de toate, teama de o pană de curent este cea care îi îngrijorează pe germani. Potrivit unui sondaj publicat recent de Institutul Forsa, 38% dintre germani și-au luat deja măsuri de precauție și au stocat rezerve de apă și alimente în pivniță sau în cămară. O listă standard publicată în luna mai de ministrul de Interne Nancy Faeser recomandă provizii la domiciliu pentru 10 zile, per persoană: 20 de litri de apă, conserve, 3,5 kg de cereale, orez, paste și cartofi, 2,5 kg de fructe uscate și semințe oleaginoase, 2,6 litri de lapte și produse lactate cu perioadă îndelungată de conservare etc.

Dar și un rucsac care să conține acte de identitate, certificate de naștere și pașapoarte, bani lichizi, medicamente esențiale, jucăria preferată a copiilor, batoane cu musli și lanternă pentru a putea pleca rapid în caz de ofensivă.

"Cursuri de urgență" sunt oferite de diverse instituții pentru a învăța cum să supraviețuiești câteva zile fără energie electrică, de exemplu folosind lumânări și lanterne. Chiar și vechea lampă cu kerosen a revenit. Mai multe orașe au simulat deja întreruperi de curent pentru a se pregăti pentru ce e mai rău. Pandemia și inundațiile severe din vara anului 2021 din Valea Ahr au accelerat această conștientizare.

Chiar dacă experții nu încetează să liniștească că rețeaua de electricitate germană este una dintre cele mai sigure din lume, iar ministrul Economiei Robert Habeck anunță că depozitele de gaze sunt pline 100%, frica de o întrerupere de curent persistă. Mulți nu pot să nu răspândească ideea acestui sfârșit iminent al lumii.

Cei mai îngrijorați își sună primăriile pentru a afla unde se află cel mai apropiat adăpost antiatomic "în cazul în care rușii încep să bombardeze Germania". Deloc surprinzător în acest climat care provoacă anxietate, în care mulți refuză să asculte radioul dimineața când se trezesc.

sursa: RADOR