Din 8 ianuarie 2023, persoanele care sosesc în China din străinătate nu vor mai fi nevoite să stea în carantină. Pentru a putea intra în țară va fi suficient rezultatul negativ al unui test efectuat cu mai puțin de 48 de ore înainte.

Acest lucru a fost anunțat de autoritățile sanitare în urma revocării la începutul lunii decembrie a majorității măsurilor anti-Covid în vigoare din 2020, relatează Rai News.

China este singura economie majoră care a continuat să impună carantina care penalizează turismul, chiar dacă durata izolării a fost redusă în ultimele luni.

În prezent, izolarea este de cinci zile în hoteluri și de alte trei zile acasă. În iunie, China a redus deja la jumătate (de la 21 de zile la 10) durata carantinei obligatorii pentru persoanele care soseau din afara țării.

Cu toate acestea, de la începutul anului 2020 granițele au fost practic închise, nu se eliberează vize de turist și conexiunile internaționale sunt reduse drastic.

Abandonarea politicii de toleranță zero Covid a provocat o creștere dramatică a infecțiilor, în timp ce studii recente au tras un semnal de alarmă privind riscul a peste un milion de decese în lunile următoare.

Multe spitale sunt copleșite, farmaciile nu au medicamente pentru tratarea febrei și au fost raportate și un număr mare de cadavre care urmează să fie incinerate.

Luni, președintele chinez Xi Jinping a intervenit în această chestiune și, într-o directivă adresată oficialilor țării, a indicat ''necesitatea de a lansa o campanie de sănătate mai focusată, de a consolida o linie de apărare comunitară pentru prevenirea și controlul epidemiilor și pentru protejarea eficientă a vieții oamenilor, pentru siguranța și sănătatea acestora''.

În primul său discurs de la sfârșitul politicii de toleranță zero Covid, Xi a recunoscut că ''prevenirea și controlul Covid-19 în China se confruntă cu o nouă situație și cu noi sarcini''. ''Trebuie să realizăm o campanie patriotică de sănătate mai bine direcționată [...] și să construim un bastion solid împotriva epidemiei'', a adăugat el, fără a oferi mai multe detalii.

De când au fost ridicate restricțiile, China a anunțat oficial doar șapte decese din cauza Covid. O estimare neverosimilă, potrivit multor experți, în contextul în care majoritatea vârstnicilor din China nu au fost încă vaccinați.

Mai mult, din 25 decembrie, Comisia de Sănătate a încetat să mai publice datele zilnice despre Covid-19, după îndoieli cu privire la credibilitatea cifrelor. ''Informațiile relevante despre Covid vor fi publicate de Centrul Chinez pentru Controlul și Prevenirea Bolilor'', a anunțat comisia într-un comunicat, fără a preciza motivele schimbării, sau cât de des vor fi actualizate datele privind tendința epidemiei.

Sursa: RADOR