Senatul american începe marți procesul în care președintele Donald Trump este acuzat de abuz de putere și obstrucționarea activității Congresului. Procesul s-ar putea finaliza cu destituirea lui Trump, dar probabilitatea este extrem de redusă.

Republicanii dețin majoritatea în Senat și au indicat că nu sunt în favoarea destituirii lui Donald Trump, în pofida acuzațiilor aduse de majoritatea democrată din Camera Reprezentanților.

Pentru destituirea președintelui este nevoie de voturile a două treimi dintre senatori.

În opinia democraților, Trump se face vinovat de „abuz de putere” pentru că ar fi condiționat un ajutor militar de 400 de milioane de dolari pentru Ucraina și primirea la Casa Albă a președintelui Zelenski de investigarea fiului rivalului său, Joe Biden, iar acuzația de „obstrucționare a Congresului” ar rezulta din încercările de a împiedica investigarea acestui scandal prin instrucțiuni pe care le-ar fi dat unor actuali și foști membri ai administrației americane de a nu coopera în anchetă, notează Europa Liberă.

Liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, a propus luni reguli de desfășurare care ar putea duce la un proces rapid, iar regulile au fost contestate de democrați, dar ei nu pot face mare lucru pentru a împiedica adoptarea acestora.

Rezoluția prezentată luni de McConnell le acordă procurorilor din Camera Reprezentanților și avocaților lui Trump 48 de ore, împărțite egal, pentru a-și prezenta argumentele într-o perioadă de maxim patru zile, ceea ce ar putea însemna zile de lucru de câte 12 ore, transmite Agerpres.

Potrivit rezoluției, avocații lui Trump le pot cere senatorilor într-o perioadă timpurie a procedurii să renunțe la toate acuzațiile, a declarat un colaborator al majorității republicane.

Democrații și-au exprimat rapid furia în privința propunerii, numind-o „o rușine națională”. „După ce am citit rezoluția, este clar că senatorul McConnell este foarte montat să facă mult mai dificil să prezinți martori și documente și are intenția de a grăbi procesul”, a declarat liderul democrat din Senat Chuck Schumer.

Senatul va dezbate și va vota rezoluția marți și probabil democrații nu vor dispune de voturile pentru respingerea ei în Senatul controlat de republicani.

Democrații, cu deputatul Adam Schiff în frunte, care va fi procuror șef în acest proces, argumentează că ambele procese de impeachment din istoria țării au inclus mărturii ale martorilor și cer același lucru și în procesul lui Trump.

De cealaltă parte, Trump și-a construit o echipă solidă de avocați, capabili însă să facă și show pentru telespectatori. „Trump le-a spus asociaților și aliaților din jurul său că dorește o echipă juridică «de înaltă calitate», care să poată face performanță la televizor”, a declarat o sursă apropiată de Casa Albă, citată de CNN.

Potrivit acesteia, numirea mai multor experți juridici de înaltă calitate, inclusiv Alan Dershowitz și Kenneth Starr, reflectă dorința lui Trump de a avea o echipă de mari personalități capabile să-l apere în presă, notează Mediafax.

Dershowitz este o prezență frecventă la televiziune și l-a apărat constant pe Trump în aparițiile sale la emisiunile postului Fox News pe toată durata președinției sale, în timp ce Starr, deși nu s-a asociat anterior cu președintele, a făcut parte din echipa care a condus procesul de punere sub acuzare a ultimului președinte supus procedurii de destituire, Bill Clinton.

Echipa lui Trump a negat categoric acuzele aduse. „Președintele Trump neagă categoric și fără echivoc toate acuzațiile din ambele articole de acuzare”, se arată într-o scrisoare de șase pagini ca răspuns la articolele de punere sub acuzare.

Scrisoarea continuă să descrie acuzațiile împotriva lui Trump drept „un afront la Constituția Statelor Unite, la instituțiile noastre democratice și la poporul american”.