Coreea de Nord a lansat un satelit militar spion din principalul său port spațial, însă a explodat în timpul zborului, anunță site-ul NK News.

Într-un uimitor exercițiu de transparență, organul de propagandă explică: "cauza accidentului este atribuită fiabilității funcționării motorului cu oxigen lichid + petrol nou dezvoltat", scrie Courrier International.

Confirmarea în imagini a fost oferită de la Tokyo, de canalul public japonez NHK, care a putut difuza un video care arată explozia. Această încercare de lansare a satelitului face parte dintr-o nouă strategie instituită de Coreea de Nord, care a efectuat deja trei lansări similare în ultimele luni.

Primele două încercări de a lansa noi sateliți au eșuat, dar Phenianul a reușit în cele din urmă să pună un satelit spion pe orbită în noiembrie, iar noua lansare își propusese să facă același lucru.

"O lansare cu succes ar fi adus Coreea de Nord mult mai aproape de atingerea obiectivului liderului Kim Jong-un de a crea o rețea de sateliți spion capabili să monitorizeze îndeaproape activitățile militare ale rivalilor săi”, scrie NK News.

Liderul nord-coreean s-a angajat să lanseze încă trei sateliți în 2024 în cadrul unei plenare a partidului de guvernământ în decembrie anul trecut.

"Și agenția spațială [a țării] și-a reafirmat luna trecută planurile de "a monitoriza strict manevrele militare și încercările tot mai importante de agresiune din partea Statelor Unite și a altor forțe ostile", adaugă publicația NK News.

Tot în Coreea de Sud a fost lansată crearea primei agenții aerospațiale din țară, Kasa. Cu ambiții cel puțin importante. "Guvernul", arată cotidianul "JoongAng", "își propune să dezvolte peste 2.000 de companii aerospațiale și să creeze 500.000 de locuri de muncă, cu scopul de a deveni una dintre primele cinci puteri spațiale mondiale până în 2045".

SURSA: RADOR RADIO ROMÂNIA