Ambasadorul Statelor Unite în Ungaria a declarat că SUA este îngrijorată de faptul că un oficial de rang înalt al Guvernului Orbán participă la eforturile de reabilitare și popularizare a moștenirii brutale a lui Horthy.

Miklós Horthy a fost complice la masacrul populației evreiești din Ungaria în timpul Holocaustului, a declarat David Pressman, ambasadorul Statelor Unite în Ungaria, într-o postare publicată pe Facebook, scrie Nepszava.

Pressman a adăugat că Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că un înalt oficial din Guvernul Orbán este implicat în eforturile de reabilitare și popularizare a moștenirii brutale a lui Horthy.

Ambasadorul american a reacționat - așa cum a scris anterior și ziarul ungar Népszava, preluând Telex - la faptul că la comemorarea organizată la Kenderes, județul Jász-Nagykun-Szolnok, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la reînhumarea lui Miklós Horthy, ministrul ungar al construcțiilor și investițiilor, János Lázár, a vorbit despre modul în care fostul guvernator a salvat țara în 1919 de soarta pe care "puterile occidentale" o plănuiau Ungariei.

"În zilele noastre, aberațiile, minciuna și lașitatea sunt la modă în politică. Cred că este necesar să vorbim clar și fără ambiguitate: noi, cei adunați astăzi aici îl respectăm pe Miklós Horthy și memoria lui, respectăm pe István Horthy și memoria lui (fiul cel mare a lui Miklós Horthy - n.e.). Ne-am adunat să ne plecăm capul și să ne amintim", a subliniat ministrul.

David Pressman a distribuit și postarea anterioară pe Facebook a rabinului șef pe țară, în care Frölich Róbert a transmis un mesaj ministrului János Lázár prin scrisorile antisemite ale lui Miklós Horthy.

La afirmația ministrului a reacționat și Federația Comunităților Evreiești din Ungaria (Mazsihisz), care în comunicatul său a subliniat că menține poziția pe care a publicat-o în septembrie 1993, conform căreia reînhumarea lui Miklós Horthy în Ungaria a fost acceptabilă doar ca eveniment de familie, iar orice acceptare politică și comunitară a acesteia și, prin urmare, glorificarea fostului guvernator fără nicio critică, este o falsificare a istoriei.

Sursa: RADOR