Londra mai are multe chestiuni de clarificat în privința Brexit, în special care sunt intențiile viitoare, susțin reprezentanții altor state europene, care spun că britanicii nu au oferit încă motive de amânare.

Premierul britanic Theresa May i-a transmis vineri o scrisoare președintelui Consiliului European, Donald Tusk, în care solicită o amânare a Brexit-ului până la 30 iunie pentru a permite Parlamentului de la Londra să agreeze un acord de retragere. 

Dar Consiliul European deja a refuzat prelungirea până la 30 iunie, oferind o amânare până pe 22 mai, dacă Parlamentul britanic votează acordul de retragere negociat cu UE, sau 12 aprilie, dacă nu. Camera Comunelor a respins săptămâna trecută, pentru a treia oară, acordul de retragere a Marii Britanii din UE, iar Consiliul European se va întruni într-un summit extraordinar pe 10 aprilie pentru a discuta din nou subiectul Brexit.

După scrisoarea transmisă de Theresa May, cancelarul austriac Sebastian Kurz a spus că nu există niciun motiv pentru ca Uniunea Europeană să acorde o nouă amânare pentru ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar, cât timp situația din această țară rămâne neschimbată, transmite Reuters, preluată de Agerpres.

„Noi, ca Uniune Europeană, am stabilit termene foarte clare și nu există niciun motiv să prelungim suplimentar aceste termene', a declarat Kurz pentru publicația germană Straubinger Tagblatt.

„Cu excepția cazului în care situația se schimbă în Marea Britanie. Dar nu am ajuns încă în acel punct”, a adăugat șeful guvernului austriac.

Și Franța consideră „un pic prematură” o prelungire a Brexit și așteaptă un „plan credibil” până la summitul european din 10 aprilie. „Evocarea unei prelungiri este un pic prematură”, a transmis Palatul Elysee, amintind că „cei 27 au pus drept condiție clară ca această cerere să fie justificată de un plan clar”.

Potrivit Administrației prezidențiale franceze, „o extindere (a termenului) este un instrument, nu soluția în sine”. „De aceea așteptăm un plan credibil până la summitul din 10 aprilie, iar cererea va fi examinată în acea zi”, a subliniat anturajul președintelui Emmanuel Macron.

De altfel, șeful statului francez a menționat marți că „prioritatea sa este buna funcționare” a Uniunii Europene, care „nu poate fi ostatica pe termen lung a rezolvării crizei politice din Marea Britanie”. 

Nici olandezii nu au fost „mișcați” de mesajul Theresei May. „Astăzi a fost trimisă o scrisoare care, din punctul meu de vedere, nu răspunde solicitării” Uniunii Europene de a avea mai multe precizări despre ce vor britanicii, a spus Mark Rutte, șeful guvernului olandez.

„Planul era ca britanicii să ne explice ce vor”, a reamintit Rutte.

El a spus totuși că scrisoarea premierului britanic „ridică multe întrebări și va prilejui discuții telefonice intense” în zilele următoare și la summitul din 10 aprilie. „Sperăm că Londra va aduce mai multă claritate înaintea zilei de miercuri”, a mai spus Rutte, insistând că „mingea nu este în terenul nostru, aici în Olanda, la Paris, Berlin sau Viena”, ci „cu adevărat în terenul britanicilor, la Londra”.

Ministrul german de externe Heiko Maas a declarat vineri că Londra mai are încă multe puncte de clarificat după cererea sa de amânare a ieșirii din Uniunea Europeană. „Este o situație dificilă. Există încă multe chestiuni care trebuie clarificate la Londra”.

Înainte de solicitarea transmisă de Theresa May, Donald Tusk, președintele Consiliului European, sugera ca UE să ofere o amânare „flexibilă” de 12 luni, perioadă în care Marea Britanie să poată ieși din Uniune de îndată ce aprobă acordul de retragere, cu condiția organizării alegerilor pentru Parlamentul European.

May a precizat că guvernul pregătește aceste alegeri, deși încă speră să iasă din UE înainte de 23 mai. De altfel, ministrul de externe Jeremy Hunt a declarat că în Marea Britanie există un „apetit nul” pentru organizarea de alegeri pentru Parlamentul European. „Nu cred că statele UE vor o amânare pe termen lung, noi cu siguranță nu vrem o amânare pe termen lung, și de aceea încercăm să rezolvăm și să rezolvăm rapid”, a precizat șeful diplomației britanice.