După trei zile de distrugeri, bombardamente și asasinate, Israelul și organizația extremistă armată palestiniană Jihadul Islamic, inclusă pe lista organizațiilor teroriste din SUA și din UE, au ajuns la un acord de încetare a focului.

Mediatorii au fost reprezentanți ai Egiptului și Qatarului, așa cum se obișnuiește în astfel de situații. Ambele părți Israel-Palestina amenință că își vor relua acțiunile dacă cealaltă parte nu respectă acordul, relatează Diario de Noticias.

Rezultatul recentului conflict a însemnat peste 40 de oameni uciși în Fâșia Gaza, dintre care câțiva copii, mulți răniți, multe distrugeri și o parte a conducerii Jihadului Islamic eliminată. Sute de rachete au fost lansate asupra teritoriului israelian din Gaza, dar nu a fost lovit nimic important. Avioanele israeliene au reușit să atace mai multe ținte din Fâșia Gaza, ucigând câțiva lideri ai Jihadului Islamic, distrugând fabrici de arme și locuri de lansare de rachete.

De partea israeliană, guvernul interimar condus de Yair Lapid a arătat populației locale capacitatea de a acționa ferm și de a urmări conducerea Jihadului Islamic în stilul SUA, așa cum au făcut recent în Afganistan. De asemenea, sistemul de apărare "Iron Dome" s-a dovedit din nou a fi ca o umbrelă de securitate foarte eficientă pentru civilii israelieni (aproximativ 96% succes), ceea ce va influența categoric sprijinul local la adresa politicienilor și mai ales a armatei. În afară de aceasta, nu au existat pierderi umane grave de partea israeliană, întregul conflict fiind oprit la timp pentru a evita acest lucru.

În plus, israelienii reușesc în mod evident să creeze un fel de haos în rândurile Jihadului Islamic, care nu a putut răspunde la atacuri cu ceva aproape de a fi periculos pentru cetățenii israelieni. Membrii Jihadului Islamic au suferit distrugeri în multe feluri și, cel mai important, au rămas fără sprijin din partea organizației Hamas, care guvernează Gaza și care dispune de mult mai multă forță militară.

Pe scurt, este clar că Jihadul Islamic nu a avut altă opțiune decât să accepte presiunile egipteană și a Qatarului de a opri lansarea de rachete asupra țintelor civile israeliene, fără niciun sprijin extern, cu excepția teoretică a Iranului, care are propriile interese în momentul în care negociază înnoirea acordului nuclear cu marile puteri.

Un alt factor decisiv a fost situația economică din Fâșia Gaza, lipsa combustibilului și a energiei electrice, revocarea permiselor de muncă pentru cetățenii săi care erau angajați pe teritoriul Israelului și haosul total de securitate care ar dovedi că Jihadul Islamic nu este în stare să apere populația din Gaza sau să le înlesnească traiul.

Întrebarea este, ca întotdeauna, dacă întregul episod va influența peisajul politic israelian, dacă va întruni mai mult sprijin pentru coaliția care este încă la putere la Ierusalim sau dacă tabăra lui Netanyahu va beneficia de acest fapt din nou. Mai este timp pentru alegerile de 1 noiembrie din Israel și, până atunci, se pot întâmpla multe lucruri, ca de obicei.

Pacea, desigur, nu este la orizont, nimeni nu se gândește la asta și nu este o problemă pentru următoarele alegeri. Situația se schimbă, dar nu atât de dramatic încât să poată crea o atmosferă pentru noi negocieri, indiferent de Acordurile Abraham (între Israel, Emiratele Arabe Unite și Bahrain) și de schimbările de atitudine a unor state arabe față de Israel și de cooperarea dintre acestea.

Viața în Gaza și, de asemenea, în regiunea de graniță cu Fâșia Gaza de partea israeliană, este foarte afectată de violență, ducând, poate, la mai multe apeluri la răzbunare decât de pace durabilă. Jihadul Islamic este categoric slăbit și acesta este rezultatul ultimelor trei zile de campanie militară a Israelului.

Sursa: RADOR