Presiunea politică nu încetează să crească asupra executivului catalan, care amenință să proclame independența Cataloniei în zilele următoare, iar impasul pare total în ceea ce este cea mai gravă criză traversată de Spania în ultimele decenii.

Separatiștii conduși de liderul catalan Carles Puigdemont continuă să avanseze spre secesiune în urma referendumului de duminică, iar guvernul central al premierului Mariano Rajoy respinge orice posibilitate de mediere până când aceștia nu renunță la ambiția lor, notează Agerpres.

Responsabili separatiști catalani urmează să compară vineri în fața justiției spaniole pentru rebeliune, un eveniment care ar putea spori și mai mult tensiunile între Madrid și Barcelona.

În fața Audienței Naționale, tribunalul din Madrid însărcinat cu dosare complexe, inclusiv cele referitoare la securitatea națională urmează să compară patru persoane sunt urmărite penal: Josep Luis Trapero, șeful Mossos d'Esquadra (poliția catalană), Teresa Laplana, o responsabilă din poliție, precum și Jordi Sanchez și Jordi Cuixart, președinții a două asociații puternice separatiste, Adunarea Națională Catalană (ANC) și Omnium. Justiția i-a convocat „în vederea inculpării lor” în cadrul unei „anchete pentru rebeliune” legată de manifestațiile din 20 și 21 septembrie din Barcelona. Manifestanții încurajați de ANC și Omnium au blocat gardienii civili în clădirea lor timp de mai mai multe ore și le-au atacat vehiculele, fapte pasibile cu 15 ani de închisoare.

Totuși, liderul executivului catalan, Carles Puigdemont, a spus că nu se teme că va fi arestat pentru organizarea referendumului privitor la independența regiunii de Spania, deși Madridul l-a acuzat de încălcarea legii prin ignorarea deciziei Curții Constituționale spaniole de interzicere a organizării și desfășurării referendumului.

De la începutul crizei actuale, justiția spaniolă a acționat cu fermitate împotriva separatiștilor. După ce a interzis în special desfășurarea referendumului privind autodeterminarea duminica trecută, Tribunalul Constituțional a suspendat joi sesiunea anunțată pentru luni a parlamentului catalan în cursul căreia se aștepta să fie anunțată o eventuală proclamare unilaterală a independenței.

Dar, la fel cum executivul catalan a ignorat interdicția de a organiza referendumul, președinta legislativului catalan, Carme Forcadell, părea să considere joi că secesiunea planificată ar putea fi totuși proclamată. Calificând decizia Tribunalului Constituțional ca „fiind extrem de gravă” și contrară „libertății de exprimare” a deputaților, Forcadell a asigurat că parlamentul, dominat de separatiști, nu acceptă „cenzura”.

Decis să împiedice proclamarea independenței cu orice preț, premierul Mariano Rajoy urmează să-și reunească vineri guvernul pentru a examina noi măsuri posibile. Printre opțiuni se numără suspendarea autonomiei regionale de care se bucură Catalonia, o măsură pe care guvernul central nu o exclude și pe care o cer tot mai multe voci în Spania.

Însă o astfel de suspendare ar inflama și mai mult spiritele în Catalonia, unde violențele survenite în timpul ciocnirilor între poliție și manifestanți în ziua referendumului au provocat furie.