PE a dezbătut miercuri situația din Catalonia, în urma referendumului de duminică. Europarlamentarii și prim-vicepreședintele Comisiei Europene au condamnat organizarea referendumului și violențele, făcând apel la dialog.

”După cum ne învață istoria Uniunii Europene, în democrație, singura cale de urmat este să lucrăm împreună pentru armonie și unitate. Nimeni nu a apreciat evenimentele care au avut loc duminică. Cu toate acestea, deciziile unilaterale, inclusiv declarațiile de independență față de un stat suveran, sunt contrare ordinii juridice europene, provocând divizări periculoase. Din partea acestui Parlament există un apel la un proces de deliberare calm și profund, care să încurajeze dialogul în Spania, respectând în același timp cadrul constituțional, inclusiv Statutul de Autonomie al Cataloniei, și care să readucă procesul politic în instituții", a declarat președintele PE, Antonio Tajani, după dezbatere.

Live text:

Frans Timmermans: Respectarea statului de drept e obligatorie, nu opțională. Constituția fiecărui stat membru trebuie respectată. 

  • Guvernul catalan a ales să ignore legea în momentul organizării referendumului. Pe de altă parte, violența nu poate fi folosită ca o armă, nu există nicio justificare. 
  •  Potrivit Constituției, votul de duminică nu e legală. E o problemă internă care trebuie rezolvată prin dialog, CE face apel în vederea găsirii unui soluții la impas, totul în cadrul oferit de legea fundamentală. 

Manfred Weber (PPE): demonstranțiile din Barcelona nu vor schimba Constituția, doar instituțiile democratice.  

  • e inacceptabil ca unele autoritățile catalane să încalce legea, facem apel să nu se ia decizii ireversibile.
  • Liderul popularilor europeni îi avertizează pe catalani că vor părăsi piața comună și Spațiul Schengen, dacă vor decide separarea: Cine pleacă din Spania pleacă și din UE.
Gianni Pittella (S&D): declararea independenței ar însemna o provocare suplimentară, ar duce la continuarea conflictului.
  • puteți fi și catalani și spanioli în același timp, nu avem nevoie de noi granițe, Europa a fost creată pentru a aduce unitate și pace pe continent.
  • modul în care a fost gestionată criza de către Madrid ar fi trebuit să fie diferit.
  • reacția poliției a fost disproporționată, un semn al eșecului politicienilor.
  • vă rog să faceți toate eforturile posibile pentru a dialoga.

Guy Verhofstadt (ALDE): o nevoie de o nouă viziune, astfel de conflicte nu pot rezolvate doar pe baza legii, e nevoie de dialog, trebuie să asculți, să încerci să înțelegi. 

  • rezultatul referendumului a fost cunoscut dinainte, se știa că majoritatea catalanilor vor sta acasă, deoarece se opun separării, de aceea nu a fost stabilit un prag minim. Cum putem numi asta, manipulare?

Ska Keller (Verzi): UE ar trebui să medieze conflictul, trebuie să ne oferim ajutorul, Uniunea poate fi un broker onest în această situație. 

Frans Timmermans: Statul de drept îi protejează pe cei slabi, statul de drept protejează ce e mic de ce e mare, doar având un stat de drept putem crea o Uniune în care cei mari nu-i domină pe cei mici. 

Prim-vicepreședintele CE a mai precizat că a observat în discursurile unor extremiști și naționaliști că uneori ”democrația este folosită împotriva statului de drept”: ”dacă există o majoritatea, minoritatea nu mai contează”. 

+++

În primul său interviu după referendumul și violențele de duminică, premierul provinciei Catalonia, Carles Puigdemont, a declarat că guvernul său va acționa în vederea proclamării independenței ”la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul săptămânii viitoare”.

O sursă din guvernul regional a declarat pentru Reuters că decizia privind declararea independenței va fi luată luni. În această zi se reunește Parlamentul catalan, o ocazie perfectă pentru Puigdemont să declare independența provinciei.

Între timp, regele Spaniei, Felipe al VI-lea, a declarat că cei care au organizat votul s-au plasat ”în afara legii”. El a recunoscut că situația în Spania este ”extrem de serioasă” și a făcut apel la unitate.

Tensiunile dintre Guvernul de la Madrid și provincia autonomă din nord-estul țării au continuat să crească după referendumul de duminică marcat de violențele în care a fost implicată poliția națională.

Miercuri, Înalta Curte a anunțat că a început o investigația asupra unor autorități catalane suspectate de incitare la rebeliune împotriva statului. Printre cei vizați se numără și șeful poliției catalane.

Dezbatere în plenul PE

În acest context tensionat, Parlamentul European a introdus pe agenda zilei de miercuri o dezbatere privind situația din Spania.

La dezbaterea intitulată "Constituție, stat de drept și drepturi fundamentale în Spania în lumina evenimentelor din Catalonia" participă și prim-vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Spaniolii nu doresc amestecul nimănui în problemele lor interne

Surse din Guvernul de la Madrid spun că nu e o problemă faptul că se dezbate situația din Catalonia în plenul de la Strasbourg, în condițiile în care în provincie a fost încălcat statul de drept prin organizarea unui referendum ilegal.

Spania se bucură de susținerea tuturor statelor membre UE. 

Aceleași surse au precizat că Madridul nu accepta nicio mediere internațională în cazul  Cataloniei, întrucât nu este nimic de mediat. 

Ce soluții are la dispoziție Madridul?

Autoritățile spaniole susțin că nu pot dialoga cu guvernanții catalani, apreciind că ar fi nevoie de un nou guvern pentru a negocia viitorul relațiilor dintre Madrid și Barcelona.

Articolul 155 din Constituția spaniolă permite Guvernului să preia controlul asupra unei regiuni autonome.