Marea infiltrare a Turciei în Africa este o strategie pe care Ankara o derulează de mai mult timp, spune Dimitris Stathakopoulos, reputat specialist în studii otomane și juridice, scrie Defence Point.gr.

Turcia dezvoltă toate dimensiunile ale asa-numitei soft power, în domeniile educației, sănătății, economiei și comerțului, culturii și religiei. După cum subliniază Stathakopoulos, Turcia are ambasade în 44 de țări africane și își propune să crească numărul lor la 50, iar Turkish Airlines (THY) efectuează zboruri către 61 de destinații din Africa. În plus, Turcia construiește școli și cămine pe tot continentul.

Aproximativ cinci mii de studenți africani urmează studii universitare, postuniversitare și doctorale în universități publice și private din Turcia și există aproape nouă mii de absolvenți din 51 de țări africane. Africanii care studiază în Turcia cu burse se întorc în țările lor și acționează ca o rețea în favoarea relațiilor cu  Ankara, iar mulți dintre ei devin actori politici, militari și economici.

Pe lângă puterea soft, Ankara dezvoltă baze militare și crește constant exportul de sisteme de arme turcești. 

Prezența Turciei în Africa - nu doar în Libia sau Egipt 

Forumul Economic Turcia-Africa (TABEF) și-a început activitatea în 2016 și continuă să organizeze frecvent întâlniri fructuoase. Recep Tayyip Erdogan- care în martie va împlini 21 de ani de când se află la conducerea Turciei, fie ca prim-ministru, fie ca președinte (martie 2003 – martie 2024 ) - a efectuat 56 de călătorii oficiale în 31 de țări africane, în contextul politicii de apropiere Turcia-Africa, notează și Huffington Post Grecia.

Turcia are ambasade în 44 de țări africane, cu intenția de a le crește la cincizeci. Turkish Airlines (THY) efectuează zboruri către 61 de destinații din Africa. Fundația educațională Turkish Maarif (TMV) desfășoară activități în domeniul educației, construind școli și cămine pe tot continentul, oferind educație pentru 17.565 de elevi, prin 175 de instituții de învățământ din 26 de țări africane și acoperind nevoile de cazare prin 18 cămine studențești.

În prezent, 4.403 studenți africani urmează studii universitare, postuniversitare și doctorale în universități publice și private din Turcia și există deja 8.786 de absolvenți din 51 de țări africane.

Africanii care studiază în Turcia cu burse (YTB) se întorc în țările lor și lucrează în favoarea dezvoltării relațiilor cu Turcia, cum e cazul somalezului Abdulkadir Muhammed Nur, actualul ministru al Apărării, sau cazul omului de afaceri milionar etiopian Fennan el-Türki Hussein sau cazul președintelui Zanzibarului Ali Mwinyi, care se consideră „pe jumătate turc”.

În plus, Turcia are atașați militari în 19 țări africane. Trupele turce (TAF) operează în Mali (MINUSMA) din 2016, în timp ce Comandamentul Forței Operative Turco - Somaleze a fost înființat în 2017 ca cel mai mare centru turcesc de pregătire militară din străinătate, antrenând ofițeri și subofițeri ai armatei somaleze.

Totodată, programul de pregătire pentru studenții militari libieni continuă în cadrul „Memorandumului privind securitatea și cooperarea militară” semnat între Turcia și Libia în 2019 împreună cu Memorandumul turco-libian pentru Zona Economică Exclusivă.

Nouăzeci de studenți din cadrul Forței Antiteroriste a armatei libiene și-au luat licența în Turcia.Investitorii turci execută în Africa peste 1.500 de lucrări private, publice și în parteneriat public-privat în valoare de aproape 80 de miliarde de dolari. Concurenții lor sunt în principal investitori chinezi.

Țările africane consideră că politicile implementate de Turcia sunt diferite față de abordarea Occidentului, a Rusiei și a Chinei, de aceea văd în Turcia drept „a treia alternativă”.

Turcia nu se amestecă în treburile interne și în războaiele civile, în mișcările separatiste și conflictele etnice care continuă pe continentul african ca o moștenire a colonialismului.

Relațiile Turcia-Africa se vor dezvolta în continuare, iar tinerii pro-turci și formați în instituții turcești de învățământ vor prelua roluri active în toate domeniile, consideră Dimitris Stathakopoulos.

Sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA