Camera Lorzilor a adoptat un amendament destinat să protejeze drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie, după ieșirea țării din Uniune.

Camera Lorzilor a aprobat miercuri un amendament la proiectul de lege privind declanșarea Brexitului, pentru a garanta drepturile cetățenilor comunitari care trăiesc în Regatul Unit înainte de ieșirea țării din Uniunea Europeană, transmite presa internațională, preluată de Agerpres.

Cu 358 de voturi pentru și 256 împotrivă, guvernul britanic a suferit prima înfrângere pe timpul adoptării acestui proiect de lege, care a fost aprobat de Camera Comunelor la începutul lui februarie cu o largă majoritate și fără niciunul din amendamentele opoziției.

Decizia Camerei Lorzilor (camera superioară a Parlamentului de la Londra) poate întârzia calendarul prevăzut de șefa guvernului britanic, conservatoarea Theresa May, pentru a iniția decuplarea de Bruxelles, notează EFE.

Votul de miercuri creează un obstacol suplimentar pentru Theresa May, al cărei proiect se întoarce acum la Camera Comunelor, notează și agenția DPA.

Vorbind mai devreme în Camera Comunelor, May a spus că procesul privind Brexitul merge conform planului, în ciuda primei sale înfrângeri în Parlament în ce privește proiectul său de declanșare a discuțiilor de ieșire din UE.

Proiectul era așteptat să fie adoptat la 7 martie, dar amendamentul de miercuri înseamnă că acesta trebuie să se întoarcă pentru un nou vot în Camera Comunelor, unde conservatorii au o majoritate confortabilă, înainte de reveni mai apoi la Camera Lorzilor.

Acest „ping-pong” procedural din Parlament ar putea întârzia aprobarea proiectului cu câteva zile, potrivit unor media britanice.

„Vești bune. Guvernul trebuie să facă acum un lucru decent și să garanteze drepturile cetățenilor UE care trăiesc în Marea Britanie”, a scris după vot, pe Twitter, liderul laburist Jeremy Corbyn.

Amendamentul votat miercuri în Camera Lorzilor cere guvernului să prezinte propuneri în trei luni de la declanșarea Articolului 50 cu privire la modul cum va proteja drepturile cetățenilor UE din țară, după Brexit.

Guvernul britanic s-a declarat miercuri dezamăgit că parlamentarii din camera superioară au votat să amendeze legislația care îi permite prim-ministrei Theresa May să înceapă negocierile de ieșire din Uniunea Europeană, transmite Reuters.

„Suntem dezamăgiți că membrii Camerei Lorzilor au ales să modifice un proiect pe care Camera Comunelor l-a aprobat fără amendamente", a spus o purtătoare de cuvânt a departamentului pentru Brexit, într-o declarație.

„Poziția noastră în ce privește cetățenii UE a fost exprimată clar, în mod repetat. Dorim să garantăm drepturile cetățenilor UE care deja trăiesc în Marea Britanie și drepturile cetățenilor britanici care locuiesc în alte state membre, cât mai curând putem”, a completat aceasta.