Cu o zi înainte de schimbarea iminentă a unei treimi din judecătorii Curții Supreme poloneze, CE a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei.

Începând de marți, în urma noii legi privind funcționarea Curții Supreme din Polonia, care prevede reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor acestei instanțe de la 70 la 65 de ani, 27 dintre cei 72 de judecători ai Curții Supreme (adică mai mult de o treime din totalul acestora) riscă să fie forțați să iasă la pensie. Prevederea se aplică inclusiv președintelui Curții Supreme, al cărui mandat de 6 ani ar urma să se încheie înainte de termen.

Potrivit controversatei legi, judecătorii actuali își pot manifesta dorința de a li se prelungi mandatul de către președintele polonez, pentru o perioadă de trei ani, reînnoibilă o singură dată.

Legea nu definește în mod clar criteriile de care trebuie să țină seama președintele atunci când ia această decizie. Totodată, judecătorii nu pot contesta decizia șefului statului în fața unei instanțe.

Încă dinainte de promulgarea legii de către președintele polonez, Comisia Europeană a atras atenția că noile prevederi aduc atingere principiului independenței judiciare, inclusiv principiului inamovibilității judecătorilor.

Polonia nu-și îndeplinește - în opinia autorităților de la Bruxelles - obligațiile care îi revin în temeiul articolului 19 alineatul (1) din Tratatul privind Uniunea Europeană, coroborat cu articolul 47 din Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene.

”Legea poloneză privind Curtea Supremă de Justiție a făcut deja obiectul discuțiilor purtate în cadrul dialogului privind statul de drept dintre Comisie și autoritățile poloneze, dar fără ca acest proces să ducă la un rezultat satisfăcător. Comisia consideră că propunerea referitoare la consultarea Consiliului Judiciar Național (CJN) nu constituie o măsură de protecție eficace în acest caz, așa cum susțin autoritățile poloneze, întrucât avizul acestui consiliu nu are caracter obligatoriu și se bazează pe criterii vagi”, apreciază CE.

În plus, în urma reformei din 8 decembrie 2017, membrii CJN sunt judecători numiți de Parlamentul polonez, lucru ce contravine normelor europene privind independența sistemului judiciar.

Dată fiind lipsa de progrese în cadrul dialogului privind statul de drept și faptul că noului regim de pensionare prevăzut pentru judecătorii Curții Supreme ar urmă să intre în vigoare cât de curând, Comisia a decis să lanseze în regim de urgență procedura de constatare a neîndeplinirii obligațiilor.

Guvernul polonez are la dispoziție o lună pentru a răspunde la scrisoarea Comisiei de punere în întârziere, deși, în mod normal, termen de răspuns e de două luni.

Întrebat despre acest termen mai scurt decât de obicei, purtătorul de cuvânt al CE Margaritis Schinas a precizat că problemele semnalate nu sunt noi și au fost discutate anterior de cele două capitale, astfel că Varșovia are timp suficient să dea un răspuns în 30 de zile.

Pe de altă parte, Comisia se declară gata să continue dialogul privind statul de drept cu Polonia.