Peste 56% dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiați, iar dintre aceștia 82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi, potrivit unui sondaj INSCOP publicat marți.

Majoritatea românilor (95,8%) au auzit de criza refugiaților din Orientul Mijlociu, iar 41,7% consideră că aceștia au plecat țările lor din cauza războiului.

Referitor la persoanele care vin în Europa, 23,4% cred că este vorba de grupuri care au ca scop destabilizarea Europei, 23,3% consideră că este vorba de refugiați care vin spre Europa din cauza sărăciei din zonele lor de origine. 29,5% dintre români cred în mare și foarte mare măsură că România ar putea deveni țară de tranzit pentru refugiații din Orientul Mijlociu, în timp ce 23,9% dintre respondenți cred în mare și foarte mare măsură că România ar putea deveni țară de destinație pentru refugiați.

În contextul discuțiilor de la nivel european privind cotele de refugiați și redistribuirea lor între statele membre, 56,2% dintre români cred că România nu ar trebui să primească refugiați, 35,5% cred că ar trebui să primească.

În segmentul celor care cred că România trebuie să primească refugiați, 82,1% consideră că trebuie să stabilim singuri cota pe care o putem primi și doar 14,6% spun că ar trebui să primim numărul de refugiați cerut de UE.

Sondajul, la comanda Adevărul, a fost realizat în perioada 10-15 septembrie 2015. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.