Autoritățile turce au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnaliști. Jean-Claude Juncker a avertizat Turcia că nu va deveni prea curând membră UE. Lui Erdogan îi pasă însă prea puțin de ce spun liderii europeni: Turcia a intrat într-o nouă eră.

Printre cei 42 de jurnaliști acuzați de legături cu organizatorii tentativei de puci se află și Nazli Ilicak, o jurnalistă cunoscută și fost parlamentar, potrivit posturilor de televiziune NTV și CNN-Turk. El a fost concediat, în 2013, de conducerea ziarului proguvernamental Sabah, după ce a criticat mai mulți miniștri implicați într-un scandal de corupție, scrie Deutsche Welle. 

În cazul scandalului de corupție din 2013, autoritățile de la Ankara au dat vina pe "vinovatul de serviciu" - clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, același care, în opinia lor, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.

Avertismentele europenilor, în zadar

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude-Juncker, a lansat, luni, un nou avertisment la adresa Turciei, precizând că nu este în poziția de a deveni prea curând membră a UE. El a reiterat faptul că orice negociere va înceta imediat dacă Ankara va decide să reintroducă pedeapsa cu moartea.

"Cred că, în actuala situație, Turcia nu este nici măcar în poziția de a deveni membră a Uniunii Europene prea curând și nici într-o perioadă mai îndelungată", a declarat Jean-Claude Juncker într-un interviu pentru postul francez de televiziune France 2.

Totodată, magistrații europeni au solicitat NATO să ceară Turciei să elibereze miile de judecători și procurori arestați.

Potrivit unui comunicat la Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), MEDEL (Magistrați europeni pentru democrație și libertate) i-a trimis, pe 22 iulie, o scrisoare secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de Guvernul turc, în urma loviturii de stat eșuate.

În scrisoare este amintită și declarația ambasadorului Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care a spus într-un interviu că "vina acestor magistrați, care au fost demiși în miezul nopții și reținuți, este că ar împărtăși o credință care nu este acceptată de către guvern".

Scrisoare către NATO mai arată că ambasadorul turc a dezvăluit că "încă din 2014 Guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica în fiecare instituție persoane care împărtășesc această credință. Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort în această acțiune".

Erdogan: Nu mă interesează ce zic liderii europeni

Președintele Recep Erdogan a respins criticile venite din partea UE referitoare la epurările declanșate după 15 iulie.

Ceea ce spun liderii europeni "nu mă interesează și nu-i ascult", a declarat președintele turc, într-un interviu acordat France 24. 

Într-un discurs înregistrat și difuzat la televiziunea națională, el a făcut un bilanț al măsurilor luate până acum: "Odată cu eșecul acestei lovituri de stat militare, Turcia a intrat într-o nouă eră. Până acum au fost reținute 13.165 de persoane. Au fost desființate 934 de școli, 109 cămine studențești, 15 universități, 35 de clinici, 1.125 de fundații de caritate și 19 sindicate".

De asemenea, premierul Binali Yildirim a anunțat că va fi desființată garda prezidențială, care se ocupă, printre altele, cu paza palatului în care locuiește președintele. 283 dintre cei 2.500 de militari care alcătuiau garda au fost reținuți pentru implicare în tentativa de puci.

Amnesty International: Deținuții sunt torturați

Organizația Amnesty International susține că există dovezi credibile care demonstrează că cei arestați după tentativa de puci sunt bătuți, torturați și, în unele cazuri, violați.

Organizația a cerut ca observatori independenți să-aibă acces la toate penitenciarele unde se află deținuții. 

Potrivit Amnesty International, polițiștii din Ankara și Istanbul le refuză deținuților dreptul la hrană, apă și tratament medical, și, totodată, îi abuzează verbal. Există și cazuri în care deținuții au fost torturați și chiar violați. 

Un oficial turc a declarat, sub acoperirea anonimatului, că acuzațiile nu sunt adevărate.

"Ideea că Turcia, o țară care dorește să fie membră UE, nu ar respecta legea, este absurdă”, a declarat el pentru Middle East Eye.