Autorităţile turce au emis mandate de arestare pentru 42 de jurnalişti. Jean-Claude Juncker a avertizat Turcia că nu va deveni prea curând membră UE. Lui Erdogan îi pasă însă prea puţin de ce spun liderii europeni: Turcia a intrat într-o nouă eră.

Printre cei 42 de jurnalişti acuzaţi de legături cu organizatorii tentativei de puci se află şi Nazli Ilicak, o jurnalistă cunoscută şi fost parlamentar, potrivit posturilor de televiziune NTV şi CNN-Turk. El a fost concediat, în 2013, de conducerea ziarului proguvernamental Sabah, după ce a criticat mai mulţi miniştri implicaţi într-un scandal de corupţie, scrie Deutsche Welle. 

În cazul scandalului de corupţie din 2013, autorităţile de la Ankara au dat vina pe "vinovatul de serviciu" - clericul Fethullah Gulen, stabilit în SUA, acelaşi care, în opinia lor, s-ar afla în spatele tentativei de lovitură de stat din 15 iulie.

Avertismentele europenilor, în zadar

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude-Juncker, a lansat, luni, un nou avertisment la adresa Turciei, precizând că nu este în poziția de a deveni prea curând membră a UE. El a reiterat faptul că orice negociere va înceta imediat dacă Ankara va decide să reintroducă pedeapsa cu moartea.

"Cred că, în actuala situaţie, Turcia nu este nici măcar în poziţia de a deveni membră a Uniunii Europene prea curând și nici într-o perioadă mai îndelungată", a declarat Jean-Claude Juncker într-un interviu pentru postul francez de televiziune France 2.

Totodată, magistraţii europeni au solicitat NATO să ceară Turciei să elibereze miile de judecători şi procurori arestaţi.

Potrivit unui comunicat la Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR), MEDEL (Magistraţi europeni pentru democraţie şi libertate) i-a trimis, pe 22 iulie, o scrisoare secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce peste 2.700 de judecători și procurori au fost demiși și arestați de Guvernul turc, în urma loviturii de stat eșuate.

În scrisoare este amintită şi declaraţia ambasadorului Turciei la București, Osman Koray Ertaș, care a spus într-un interviu că "vina acestor magistrați, care au fost demiși în miezul nopții și reținuți, este că ar împărtăși o credință care nu este acceptată de către guvern".

Scrisoare către NATO mai arată că ambasadorul turc a dezvăluit că "încă din 2014 Guvernul turc, folosindu-se de serviciile secrete, a lucrat laborios pentru a identifica în fiecare instituție persoane care împărtășesc această credință. Desigur, serviciile noastre secrete au depus cel mai mare efort în această acțiune".

Erdogan: Nu mă interesează ce zic liderii europeni

Preşedintele Recep Erdogan a respins criticile venite din partea UE referitoare la epurările declanşate după 15 iulie.

Ceea ce spun liderii europeni "nu mă interesează şi nu-i ascult", a declarat preşedintele turc, într-un interviu acordat France 24. 

Într-un discurs înregistrat şi difuzat la televiziunea naţională, el a făcut un bilanţ al măsurilor luate până acum: "Odată cu eşecul acestei lovituri de stat militare, Turcia a intrat într-o nouă eră. Până acum au fost reţinute 13.165 de persoane. Au fost desfiinţate 934 de şcoli, 109 cămine studenţeşti, 15 universităţi, 35 de clinici, 1.125 de fundaţii de caritate şi 19 sindicate".

De asemenea, premierul Binali Yildirim a anunţat că va fi desfiinţată garda prezidenţială, care se ocupă, printre altele, cu paza palatului în care locuieşte preşedintele. 283 dintre cei 2.500 de militari care alcătuiau garda au fost reţinuţi pentru implicare în tentativa de puci.

Amnesty International: Deţinuţii sunt torturaţi

Organizaţia Amnesty International susţine că există dovezi credibile care demonstrează că cei arestaţi după tentativa de puci sunt bătuţi, torturaţi şi, în unele cazuri, violaţi.

Organizaţia a cerut ca observatori independenţi să-aibă acces la toate penitenciarele unde se află deţinuţii. 

Potrivit Amnesty International, poliţiştii din Ankara şi Istanbul le refuză deţinuţilor dreptul la hrană, apă şi tratament medical, şi, totodată, îi abuzează verbal. Există şi cazuri în care deţinuţii au fost torturaţi şi chiar violaţi. 

Un oficial turc a declarat, sub acoperirea anonimatului, că acuzaţiile nu sunt adevărate.

"Ideea că Turcia, o ţară care doreşte să fie membră UE, nu ar respecta legea, este absurdă”, a declarat el pentru Middle East Eye.