Cancelarul german Angela Merkel se întâlneşte astăzi la Paris cu preşedintele francez Emmanuel Macron pentru o reuniune de lucru consacrată viitorului Europei.

UPDATE

Emmanuel Macron a declarat că Franţa "are nevoie" de Germania pentru a reforma Europa, cu două zile înainte de un vot crucial asupra formării unei coaliţii guvernamentale între conservatori şi social-democraţi la Berlin, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Nu pot decât să spun că ambiţiile pe care le avem nu se pot înfăptui singure, ele trebuie sprijinite de ambiţiile Germaniei", a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă comune cu cancelarul Angela Merkel la Palatul Elysee.

La rândul său, cancelarul Angela Merkel a precizat că stabilitatea guvernamentală este indispensabilă pentru a face să avanseze construcţia europeană.

+++

Întâlnirea din capitala franceză are loc în timp ce la Berlin se desfăşoară Congresul SPD, în cadrul căruia social-democraţii trebuie să aprobe sau să respingă proiectul de acord guvernamental încheia cu CDU, în vederea formării unui guvern, după alegerile legislative din septembrie anul trecut.

Macron speră că întrevederea reprezintă o ocazie bună pentru relansarea eforturilor celor două ţări în direcţia reformării Uniunii Europene, eforturi stagnate din cauza situaţiei din Germania.

Un comunicat al Guvernului german informează că Merkel şi Macron sunt de acord în privinţa faptului că este nevoie de o Europă mai puternică pentru a face faţă provocărilor viitorului.

În timp ce Merkel a fost ocupată cu campania, cu alegerile şi apoi cu negocierile dificile privind formarea unei coaliţii guvernamentale, Emmanuel Macron a preluat iniţiativa şi a propus mai multe reforme la nivel european.

Printre ele se numără crearea unui buget separat pentru Zona euro, preşedintele francez sperând să înregistreze până în martie progrese cu Germania în privinţa ideilor de reformare a Zonei.

Macron, liderul singuratic al unei Europe convalescente

La începutul lunii, Deutsche Welle nota că Angela Merkel a fost ani de zile "prima vioară în Europa", iar după alegerea lui Donald Trump în SUA a fost numită "lidera lumii libere" de către publicația britanică The Independent.

"Acest lucru a fost valabil până în urmă cu câteva luni. De la alegerile federale din septembrie, nu numai partidul lui Merkel, CDU, a fost cel care a pierdut din popularitate. Cancelara nu a reușit încă să pună pe picioare un nou guvern. Merkel nu mai este deocamdată ”doamna Europa", comenta publicaţia germană, evidenţiind, în acelaşi timp, noua stea a politicii europene: Emmanuel Macron.

"Tânărul și carismaticul Macron a câștigat alegerile prezidențiale din Franța în fața candidatei de extremă dreapta, Marine Le Pen. Între timp, popularitatea sa crește din nou ... Are mână liberă în politica internă și se prezintă suveran pe scena internațională: unei cine luxoase cu Trump la Turnul Eiffel și primirii președintelui rus, Vladimir Putin, la Palatul Versailles, i-au urmat conferința climatică de la Paris, inițiative în politica africană, iar acum vizita președintelui turc, Recep Tayyp Erdogan", puncta DW. (Detalii, aici)

"Preşedintele este un interlocutor inconturnabil pe scena europeană, dar capacitatea sa de a convinge asupra unor reforme majore rămâne de demonstrat", apreciază Le Monde, într-un comentariu cu titlul "Emmanuel Macron, liderul singuratic al unei Europe convalescente".