Vladimir Putin și Recep Tayyp Erdogan "au convenit să consolideze cooperarea economică și energetică" dintre Rusia și Turcia, a anunțat Kremlinul într-un comunicat la finalul întâlnirii față în față dintre cei doi lideri, la Soci.

Erdogan și Putin și-au reafirmat disponibilitatea de a îmbunătăți relațiile bilaterale dintre Turcia și Rusia, în ciuda provocărilor globale și regionale actuale "pe baza respectului reciproc", a anunțat Anadolu, potrivit căruia, în cadrul discuțiilor, cei doi președinți au ajuns la o înțelegere de a consolida schimburile economice și de a lua măsuri concrete pentru întărirea cooperării dintre Ankara și Moscova.

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul rus Vladimir Putin au subliniat necesitatea implementării Acordului de la Istanbul privind exportul de cereale, "inclusiv exporturile de materii prime necesare producției de cereale și îngrășăminte ale Rusiei", a anunțat Anadolu, preluată de ANSA, citând o declarație comună privind întâlnirea dintre cei doi președinți, la Soci. Relațiile constructive dintre Ankara și Moscova au contribuit la găsirea unui acord privind exportul de cereale cu coridoare sigure în Marea Neagră, se arată în comunicat.

Întâlnirea dintre președintele turc Recep Tayyip Erdogan și omologul rus Vladimir Putin la Soci, în Rusia, s-a încheiat după patru ore. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a sosit la Soci, în Rusia, unde a fost invitat la o întâlnire de omologul său rus, Vladimir Putin. În centrul discuțiilor s-a aflat Siria - unde Ankara susține opoziția față de președintele Bashar al Assad, în timp ce Moscova sprijină regimul de la Damasc - în legătură cu anunțata operațiune militară turcă împotriva forțelor kurde considerate teroriste din nordul țării, care nu a avut încă undă verde de la Putin.

Pe lângă relațiile bilaterale, Erdogan și Putin au discutat și despre războiul din Ucraina, unde Ankara a mediat până acum între Moscova și Kiev, reușind recent să ajute la deblocarea exportului de cereale ucrainene prin coridoare sigure în Marea Neagră, care au început să fie utilizate în ultimele zile.

Putin i-a mulțumit personal lui Erdogan pentru acordurile privind exportul de grâu, subliniind că acestea nu privesc doar Ucraina, ci și "exportul de alimente și îngrășăminte rusești", după cum relatează "Tass".

Europa ar trebui să fie recunoscătoare Turciei pentru că a putut cumpăra gaz din Rusia prin conducta Turkish Stream, a spus Putin.

În cadrul întâlnirii, Putin a anunțat că intenționează să semneze un memorandum pentru dezvoltarea legăturilor comerciale și economice între Moscova și Ankara, potrivit agenției de știri de stat rusă "Tass". "Așa cum am convenit, sper că astăzi vom putea semna un memorandum privind dezvoltarea legăturilor noastre comerciale și economice, ținând cont de acordurile la care a ajuns delegația noastră în timp ce lucra în Turcia", a spus Putin, potrivit "Tass".

La rândul său, Turcia a subliniat importanța finalizării la timp a construcției centralei nucleare Akkuyu din sudul Turciei. Uzina este un proiect realizat în colaborare cu Moscova și este în construcție de la sfârșitul anului 2017. Oficial, prima unitate a centralei ar trebui să fie finalizată până în 2023.

Sursa: RADOR