Cancelarul german și președintele SUA au avut o primă discuție față în față, dar părerile fiecăruia despre refugiați și comerțul global nu dau semne că s-ar fi modificat.

Angela Merkel și Donald Trump au avut un ton împăciuitor la prima lor întâlnire față în față, dar diferențele dintre cei doi lideri, atât în privința politicilor cât și a stilului, nu puteau fi mai puțin evidente, scrie The Guardian.

La conferința de presă de după întâlnire, Merkel a spus că „întotdeauna este mai bine să vorbești cu cineva decât despre cineva”, dar în unele momente ce doi au părut că vorbesc unul peste celălalt.

Totuși, Merkel i-a mulțumit lui Trump pentru primirea caldă și cordială, deși lipsa unei strângeri de mână în Biroul Oval va fi mult timp subiect de discuție în lumea diplomatică.

După cum era de așteptat, Trump a cerut Germaniei și restului țărilor membre NATO să crească nivelul cheltuielilor pentru apărare. În același timp însă, președintele american și-a reafirmat susținerea pentru Alianța Nord-Atlantică.

În privința relațiilor comerciale dintre Statele Unite și Uniunea Europeană, Trump a insistat că „nu este izolaționist”, dar dorește tratate de schimb echitabile. Merkel a afirmat că mai speră să se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, între SUA și UE. Acesta ar fi, după aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.

Migrația a fost un alt subiect pe agenda discuțiilor de la Casa Albă, remarcă Agerpres. Președintele SUA a subliniat că imigrația este „un privilegiu, nu un drept”, dar Merkel a adus în discuție aspectele umanitare.

Trump nu s-a putut abține și a readus în discuție acuzațiile că administrația Obama i-ar fi ascultat telefoanele, subliniind totuși că doar preia acuzații ale media, ba chiar a glumit că el și Merkel „au poate ceva în comun” (cu referire la scandalul din 2013 privind interceptarea de către agențiile americane de securitate a convorbirilor cancelarului german). 

 

LIVEupdate 18:20 Cancelarul german Angela Merkel a ajuns în urmă cu scurt timp la Casa Albă pentru prima sa întâlnire cu noul președinte american Donald Trump. La coborârea din mașina oficială, cei doi lideri au dat mâna, au schimbat câteva cuvinte și au zâmbit, apoi au intrat în Casa Albă.

Este așteptată în cursul zilei și o conferință comună a celor doi la Casa Albă.

Angela Merkel a confirmat ieri, pe twitter, că îl va întâlni vineri pe președintele american. Vizita, programată pentru acum trei zile, a fost amânată din cauze unei furtuni de zăpadă neașteptate.

Întâlnirea față în față Trump - Merkel este așteptată cu atât mai mult cu cât au existat poziții critice ale celor doi lideri în trecut.

Întrebare Merkel către Trump: Putem să avem o strângere de mână pentru presă? Niciun răspuns

Mai mult pe EurActiv »