Întâlnirea Biden-Merkel: Diavolul se ascunde în detalii
Cancelarul german Angela Merkel se duce joi la Casa Albă pentru a se întâlni cu Joe Biden, în cadrul ultimei vizite pe care o face la Washington, în cei aproape 16 ani de guvernare. Obiectivul general este resetarea legăturilor transatlantice.
EURACTIV Germania a discutat cu politicieni și analiști despre așteptările lor de la această vizită.
Nord Steam 2: o afacere încheiată?
Nord Stream 2 este în prim-planul agendei discuțiilor, Biden urmând probabil să-și exprime îngrijorarea cu privire la controversatul gazoduct, care va fi finalizat înainte de sfârșitul anului, dacă nu chiar mai devreme, spun analiștii.
În mai, Washingtonul a renunțat la sancțiunile împotriva Nord Stream 2, decizie care oferă ambelor părți încă trei luni pentru a ajunge la un acord în această privință. Washingtonul și Berlinul negociază de săptămâni întregi o soluție, dar încă nu este clar calendarul pentru soluționarea problemei.
Din perspectiva lui Merkel, conducta este un mijloc de a ține ușa deschisă pentru Moscova și de a asigura aprovizionarea cu energie, în timp ce Biden, la fel ca Trump, crede că proiectele vor face Germania și Europa dependente de gazul rusesc, în timp ce slăbesc Ucraina, țară de tranzit pentru gazele rusești către Europa.
Potrivit lui Kadri Liik, de la European Council of Foreign Relations (ECFR), Berlinul nu dorește ca Nord Stream 2 să ducă la neînțelegeri între cele două părți. ”Mi se pare că Merkel intenționează să rezolve chestiunea înainte de a părăsi cancelaria pentru a netezi relațiile și pentru a avea un fel de acord”, a spus ea.
Liik a adăugat că, dacă Berlinul și Washingtonul vin cu o politică transatlantică globală privind schimburile energetice cu Rusia - luând în considerare aspectele politice, de securitate energetică și agenda verde - atunci est-europenii pot renunța la obiecțiile lor față de proiect.
Ea se întreabă însă dacă o astfel de strategie comprehensivă este cu adevărat posibilă până când Merkel își termină mandatul sau poate dura mai mult.
Având în vedere că Nord Stream 2 a fost inițiat înainte de cel de-al treilea pachet energetic al UE, experta ECFR crede că va fi destul de greu să fie anulat, în ciuda faptului că nimeni din establishmentul politic german nu sprijină pe deplin proiectul.
Ea a adăugat că s-ar putea ca Verzii să nu fie de acord, dar le-ar fi greu să schimbe ceva important în acest sens. "Cel mai probabil această problemă nu va exista, deoarece Nord Stream va fi o afacere încheiată până atunci".
Europarlamentarul Michael Bloss (Verzi), a declarat pentru EURACTIV că protejarea climei și construirea unei conducte de gaze naturale din Rusia ”nu au niciun sens”. ”Ar trebui să punem rapid capăt acestei nebunii”, a spus el.
Din perspectiva europeană, Bloss a spus că nici Polonia și nici Franța nu înțeleg ce face actualul guvern german și a precizat că ”vom plăti scump pentru un compromis cu SUA”.
Nils Schmid, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al grupului parlamentar SPD, a declarat că Biden ar trebui să clarifice atât chestiunea Nord Stream 2, cât și cea a relației cu China în primul rând cu viitorul guvern de la Berlin, dar a menționat că nu există diferențe insurmontabile.
”Ne ținem promisiunea ca tranzitul gazelor rusești prin Ucraina și veniturile rezultate să nu fie întrerupte și vom cere asta Rusiei”, a spus el pentru EURACTIV.
Înainte de călătoria lui Merkel la Washington, nu era, de asemenea, clar dacă Nord Stream 2 ar putea fi echipat cu un ”kill switch”, un întrerupător de urgență în cazul în care Rusia va ocoli conducta ucraineană.
Candidatul CDU pentru postul de cancelar, Armin Laschet, și rivalul său social-democrat Olaf Scholz au lăsat impresia recent că e posibil, chiar și atunci când conducta este gata.
Prevenirea hegemoniei Chinei
În ceea ce privește China, Merkel a insistat personal pentru Acordul de investiții UE-China (CAI) încheiat la sfârșitul anului trecut, cu câteva zile înainte de ceremonia de inaugurare a lui Biden.
Ea a fost criticată pentru că nu a înfruntat Beijingul în legătură cu încălcarea drepturilor omului în Hong Kong și acțiunile împotriva minorității musulmane din Xinjiang, pe care SUA le-a catalogat drept genocid.
Vizita lui Merkel are, de asemenea, un element geopolitic, deoarece Biden a primit până acum la Washington doar doi lideri, din Japonia și Coreea de Sud.
Jürgen Hardt, purtătorul de cuvânt pentru afaceri externe al grupului parlamentar CDU/CSU, a declarat că o coordonare strânsă între America de Nord, UE și parteneri importanți din regiunea indo-pacifică, precum Japonia sau Australia, este cheia pentru o reziliență în fața hegemoniei chineze.
El și-a exprimat, de asemenea, speranța că Merkel își va lua un angajament clar față de obligațiile Germaniei privind NATO pentru următoarea perioadă legislativă în numele CDU/CSU, inclusiv o promisiune de creștere a bugetului pentru apărare.
”Ar trebui, de asemenea, să semnaleze că numai o strategie transatlantică comună poate avea succes în fața Chinei și Rusiei”, a declarat el pentru EURACTIV.
Schmid a apreciat că, atunci când vine vorba de China, diferențele de abordare sunt mult mai mici decât în perioada Administrației Trump.
”Acum, principala prioritate este de a reaminti Chinei obligațiile sale internaționale privind protejarea proprietății intelectuale, respectarea drepturilor omului și relația cu Hong Kong”, a spus el.
George W. Bush despre Angela Merkel: O femeie căruia nu-i e teamă să conducă
De obicei, fostul președinte american George W. Bush nu acordă interviuri, dar a făcut o excepție pentru a vorbi despre cancelarul german Angela Merkel. Într-un interviu acordat Deutsche Welle, el și-a amintit de întâlnirile oficiale, dar și de relația la nivel personal, povestind despre prezența lui Merkel la înmormântarea tatălui său, George H. W. Bush.
"Merkel a adus clasă și demnitate într-o poziție foarte importantă ... Este un lider plin de compasiune, o femeie căreia nu îi este frică să conducă”, a spus Bush Jr.
Comentarii