Este absurd ca Justiția să fie nevoită să se joace de-a Al Capone pentru a încerca să-l încercuiască pe fostul președinte brazilian, comentează publicația Folha Online.

Este o glumă proastă ca Jair Bolsonaro să fie judecat pentru abuz de putere politică după tot ce i-a făcut individul acesta Braziliei. Îmi închipui că, la o analiză la rece, interdicția de a candida la alegeri, pedeapsa pe care ar putea-o primi, este deja suficientă pentru unii. Pentru alții, este doar începutul iadului astral.

Pentru mine, este o nerușinare ca acest om de nimic să mai fie pe aici, mânjindu-se cu Chopard și cu lapte condensat, iar Justiția să fie nevoită să se joace de-a Al Capone pentru a încerca să-l încercuiască, scrie Mariliz Pereira Jorge, ziaristă și scenaristă TV.

Nu întâmplător această comparație a fost făcută la infinit. Mafiotul era acuzat de crimă, contrabandă, trafic, dare de mită, rețea de prostituție și jocuri de noroc ilegale, dar a fost închis pentru evaziune fiscală.

La fel ca milițianul care a ocupat [Palatul] Planalto (sediul președinției Braziliei - n. trad.), implicat în abuz de putere, șarlatanie, crime de răspundere, crime împotriva umanității, fals în documente, crime împotriva patriei, amenințări la adresa statului de drept democratic, proasta gestionare în pandemie, genocid, atacuri la adresa sistemului electoral, acestea cu mult înainte de întâlnirea cu ambasadorii, care îi poate aduce suspendarea electorală.

Ce avem pentru moment?

Ineligibilitate. Un cuvânt mare, dar o pedeapsă foarte mică. E o bășcălie la adresa brazilienilor. Jair Bolsonaro a sechestrat o țară întreagă, a tras frâna de mână a istoriei noastre, ne-am petrecut ultimii patru ani într-o numărătoare inversă așteptând doar să ieșim din captivitate. Chiar dacă ar putea fi doar începutul reglării de conturi cu el, în viitor generațiile următoare se vor uita cu uimire la pasivitatea Parlamentului și a Justiției, complici în a ține societatea ostatică în mâinile unui pucist și a gorilelor sale.

Sau poate că ineligibilitatea lui Bolsonaro este maximumul posibil într-o țară care lasă liber șoferul beat care omoară pietoni, stăpâna casei care îl lasă să cadă din clădire pe fiul servitoarei, soții care își ucid soțiile, dar care bagă în închisoare oameni care fură pentru a mânca sau pentru a nu mori de frig. 

Sursa: RADOR