Informații din capitalele Europei, adunate de reporterii din redacțiile regionale ale EURACTIV.

Guvernul polonez a condiționat sprijinul acordat candidatului desemnat pentru președinția Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, de obținerea „unui post bun” în viitorul Executiv comunitar, au spus oficiali ai cabinetului de la Varșovia.

EURACTIV Polonia a relatat încă de acum câteva săptămâni că Varșovia este interesată de un post legat de domeniul energetic, iar vicepremierul Jacek Sasin a confirmat această aspirație într-un interviu acordat postului TVN24. 

Și PSD a trecut pe lista intereselor sale portofoliul energiei în viitoarea Comisie, potrivit unor surse politice, dar oficialii guvernului de la București nu au confirmat oficial informația. 

O altă sursă din Polonia, website-ul WysokieNapiecie.pl, specializat în știri din domeniul energiei, a relatat că Margrethe Vestager - actual comisar pentru concurență și candidatul cap de listă al liberalilor - ar fi oferit guvernului polonez postul de comisar pentru energie în schimbul sprijinului pentru numirea sa ca președinte al Comisiei.

Vestager a pierdut cursa, dar planurile Poloniei continuă neabătute, iar una dintre propunerile pentru postul de viitor comisar al energiei este Jadwiga Emilewicz, ministrul tehnologiei și antreprenoriatului, care are o viziune mai degrabă sceptică în privința mineritului, domeniu în care Varșovia s-a contrat deseori cu oficialii de la Bruxelles.

Mai mult, deși Vestager nu va fi șefa Comisiei, cel mai probabil va obține un post de vicepreședinte și va avea, astfel, posibilitatea de a influența compoziția viitoarei Comisii Europene.

Într-un interviu acordat recent EURACTIV, ministrul polonez de externe Jacek Czaputowicz a spus că Varșovia țintește un post economic: „Știm cum să o facem, ne dezvoltăm rapid, avem una dintre cele mai mari rate de dezvoltare economică”. Dar eurodeputatul Zdzisław Krasnodębski a spus că guvernul ar putea fi interesat și de portofoliul de agricultură, de piața comună sau de comerț. Acesta a mai spus că printre persoanele ce ar putea fi nominalizate de Polonia pentru un post de comisar ar putea fi și Jerzy Kwieciński, ministrul investițiilor și dezvoltării, sau Konrad Szymański, secretar de stat pentru afaceri europene.

Dar Polonia nu este nici pe departe singura țară interesată de poziția de comisar pentru energie. După cum spuneam, și România țintește această poziție, dar guvernul social-democrat încă nu a făcut un anunț oficial, iar numele viitorului comisar ar putea fi anunțat abia după ce se negociază portofoliul.

Și Slovacia vrea portofoliul de energie. Maros Sefcovic, care este în prezent vicepreședinte al Comisiei pentru uniunea energetică, va rămâne, cel mai probabil, și în viitorul Executiv european. EURACTIV Slovacia scrie că portofoliul energiei oferit lui Sefcovic ar putea compensa lipsa echilibrului geografic în distribuția pozițiilor de top în instituțiile UE.

Și vecinii cehi vor energia. Doi europarlamentari din Cehia, Kateřina Konečná (GUE/NGL) și Alexandr Vondra (ECR) au spus la postul public de televiziune că Praga ar trebui să se bată pentru portofoliul de energie. Totuși, premierul Andrej Babiš a zis anterior că Cehia ar vrea portofoliul pieței interne.

Analiștii spun că, dată fiind posibilitatea unei crize energetice pe fondul disputelor dintre Rusia și Ucraina, cel mai bine ar fi ca un stat din est, care cunoaște mai bine regiunea, să dețină poziția de comisar european pentru energie.

În alte știri:

PARIS

Totul despre climă: Potrivit AFP, Franța și-ar dori fie un portofoliu economic, fie poziția de comisar pentru climă. Pierre Moscovici este comisarul pentru afaceri economice din 2014, iar precedesorul său Michel Barnier a fost reponsabil de piața internă între 2010 și 2014. Parisul consideră că deținerea portofoliului de comerț sau de climă ar grăbi procesul de tranziție, dat fiind că președintele Emmanuel Macron a insistat pentru semnarea unor acorduri comerciale doar cu statele semnatare ale Acordului de la Paris. (EURACTIV.fr)

BERLIN

Amenzi pentru elevii care demonstrează: În acest timp, autoritățile din Mannheim au emis primele amenzi pentru elevii care au lipsit de la școală pentru a participa la marșuri pentru protecția mediului. Elevii de liceu trebuie să plătească fiecare câte 88,5 euro pentru că au lipsit de la două ore de curs în mai. Mitingurile săptămânale au stârnit o vie dezbatere în Germania, unele voci susținând că marșurile ar trebui organizate în afara programului de școală, iar altele spun că mitingurile din weekend nu atrag aceeași atenție. (Doris Pundy, EURACTIV.de)

MADRID

Ultimatum guvernamental: Premierul interimar al Spaniei, Pedro Sánchez, a declarat că, dacă partidul de stânga Podemos nu susține vtul de învestitură al guvernului socialist, nu va mai primi o invitație pentru cooperare guvernamentală. Pablo Iglesias, secretarul general al Unidas Podemos, insistă ca partidul său să obțină și locuri în guvern, dar Sanchez nu este dispus să ofere portofolii ministeriale, ci doar poziții de conducere în alte agenții guvernamentale. (EuroEFE.EURACTIV.es)

ROMA

Guvern în criză: Probleme și la Roma, unde cabinetul este pe cale să se destrame, după ce cele două partide care au fosrmat coaliția guvernamentală au votat diferit în privința numirii Ursulei von der Leyen ca șef al Comisiei Europene. Matteo Salvini, liderul Ligii Nordului, a a acuzat mișcarea 5 Stele că a trădat interesele Italiei votând un candidat propus de Macron și Angela Merkel. În replică, liderul 5 Stele Luigi Di Maio a dezvăluit că, inițial, și Liga a agreat numirea Ursulei von der Leyen, dar a dat înapoi când nu a putut să dea asigurări că viitorul comisar italian va fi numit de Ligă. (Gerardo Fortuna, EURACTIV.com)

BRATISLAVA

Numire surpriză: Lucia Ďuriš Nicholsonová, deputată din partea Slovaciei, a fost aleasă președinte al Comisiei pentru muncă și afaceri sociale (EMPL) din Parlamentul European. „a fost rezultatul unor negocieri politice, dar vreau să fiu începutul unui dialog constructiv care să aducă îmbunătățiri vizibile pentru cetățeni”, a spus ea. Nicholsonova a fost aleasă după ce fostul premier polonez Beata Syzdlo nu a reușit să obțină sprijinul politic ai celorlați deputați din comisie. Ďuriš Nicholsoná analiza posibilitata de a se întoarce în Slovacia pentru alegerile din martie 2020, dar noua poziție ar putea să-i schimbe planurile. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

PRAGA

Un V4 mai activ: Cehia vrea să se concentreze asupra întăririi colaborării dintre statele din Grupul de la Vișegrad. Ptrivit ministrului de externe Tomáš Petříček Cehia, Slovacia, Polonia și Ungaria nu ar trebui să fie percepute drept state care blochează inițiative ale UE, ci ar trebui să fie active în aprofundarea pieței interne și cooperarea în domeniul militar. (Lukáš Hendrych, EURACTIV.cz)

ZAGREB

În sfârșit, un nou guvern: Premierul Andrej Plenković a anunțat șase noi miniștri, în cea mai amplă remaniere guvernamentală din istorie. Plenkovic a ales aliați tineri, loiali și cu o atitudine pro-europeană, transmițând un semnal clar către forțele rebele din partid. Însă nu se știe nimic despre postul de comisar european. (Tea Trubić, EURACTIV.hr)