Un nou sistem Bretton Woods? Ar fi lucrul corect de făcut, însă în epoca celui de-al doilea mandat al lui Trump, multilateralismul este într-o criză gravă și nu se știe dacă va exista cineva se va așeaza la masa negocierilor, la fel ca în 1944.

Un subiect extrem de actual, cel al internaționalizării yuanului (sau renminbi, moneda poporului) și al rolului dolarului stabilit de sistemul Bretton Woods, s-a aflat miercuri în centrul panelului de la Trento Economics Festival, la care au participat și academicieni de la școala Partidului Comunist Chinez, responsabilă de politicile de reglementare ale Beijingului, scrie „Il Sole 24 Ore” (Italia).

Cine va opri yuanul?

Discursul introductiv al profesorului Giovanni Tria, fost ministru al Economiei, s-a învârtit în jurul motivelor interne ale supremației în scădere a dolarului, subminat de moneda neconvertibilă chineză, care acum poate fi cheltuită practic pe tot globul, sub diferite forme. „Crearea unui loc pentru discuții și reforme este în esență o problemă politică”, a remarcat Giovanni Tria, subliniind că „problema reală constă în dubiul privind considerarea monedei ca mijloc de schimb, sau ca valută de rezervă”.

Alegerea Beijingului

Ma Xiaofang, economist de la școala de partid chineză care a participat activ la internaționalizarea monedei chineze, a amintit că „au mai rămas câțiva ani până la saltul către convertibilitatea monedei chineze, însă marșul renminbi a început deja în urmă cu cel puțin zece ani, datorită cadrului infrastructurilor financiare, iar numărul de țări și regiuni cu care China a încheiat acorduri bilaterale de schimb valutar (în monedă locală) depășesc acum patruzeci”. Chiar și ca rezervă, drumul este lent, dar inexorabil, în timp ce ponderea plăților globale prin SWIFT a crescut peste intervalul de 2%-3% care plutește de mulți ani și a rămas peste 4% timp de câteva luni consecutive, semnalând îmbunătățirea în continuare a monedei ca referință de decontare. Ponderea comerțului cu bunuri stabilit în renminbi a depășit deja 25%.”

Euro, a treia roată

„Europa a fost afectată puternic de valul de șoc al taxelor”, spune Valentina Meliciani, profesor de economie aplicată și director al Institutului Luiss de Analiză și Politică Europeană, „însă are posibilitatea de a reacționa dacă reușește să se organizeze și să-și găsească coeziunea, în caz contrar, toate politicile monetare vor fi regionalizate, așa cum se întâmplă în restul lumii. Să ne amintim că în termeni absoluți ponderea euro este mai mare decât cea a economiei americane exprimată de dolar”.

Profesorul Wang Yang, vicepreședinte pentru dezvoltare instituțională la Universitatea de Știință și Tehnologie din Hong Kong, a deschis o fereastră către viitor.

„Viitorul, dincolo de monedele tradiționale, se numește blockchain și este echilibrat între securizare și tokenizare, dar China trebuie să gestioneze deja acum efectele acordurilor de swap. Dacă monedele locale, cum se întâmplă în Argentina, sunt foarte volatile, pentru a compensa, China se orientează spre schimbul de bunuri. Acesta este și motivul pentru care Huawei, care exportă tehnologii în Argentina, s-a transformat în importator de carne și vinuri argentiniene”.

Dacă legăturile comerciale și de investiții sunt principalul motor al creșterii cererii de finanțare renminbi, cererea în creștere din partea economiei reale este cea care a întărit rolul monedei chineze ca monedă de finanțare. În același timp va continua să se îmbunătațească și rolul monedei chineze ca depozit de valoare și monedă de rezervă. Așa cum a reamintit Tria, „Sistemul Bretton Woods s-a născut după război, să sperăm că nu va trebui să facem față unui război pentru a deschide o masă pentru post-Bretton Woods”.

Sursa: Rador Radio România