Cancelarul german Angela Merkel se va întâlni cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan înaintea summitului G20, grupul marilor țări industrializate și economiilor emergente, la Hamburg, nordul Germaniei.

Anunțul a fost făcut miercuri de un purtător de cuvânt al cancelarului german, citat de Reuters și AFP, această întâlnire intervenind într-un moment în care tensiunile între cele două țări s-au acutizat și mai mult, scrie Agerpres.

Întrevederea cu Erdogan "ar trebui să aibă loc" joi, cu o zi înainte de deschiderea summitului programat pentru vineri și sâmbătă la Hamburg, a indicat Steffen Seibert într-o conferință de presă, fără să ofere detalii despre timpul și locul acesteia.

Relațiile între Germania, unde se află cea mai mare diaspora turcă din lume, și Turcia, țări partenere în cadrul NATO, s-au deteriorat puternic după lovitura de stat eșuată de acum un împotriva lui Erdogan.

Marți, Turcia a condamnat ca pe o incitare la violență instalarea de către activiști pe un podium în fața sediului guvernului la Berlin a unui Mercedes cu o pancartă în față, în care mașina era oferită ca recompensă pentru "uciderea dictaturii", conform The Telegraph.

Mesajul era însoțit de portretele lui Erdogan, Vladimir Putin și regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz.

Berlinul a iritat Ankara și săptămâna trecută, respingând o cerere a președintelui turc de a se adresa compatrioților săi la miting organizat cu ocazia prezenței sale la summitul G20 din Hamburg.

Un alt subiect delicat este cazul lui Deniz Yucel, jurnalist cu dublă cetățenie germană și turcă încarcerat din februarie în Turcia, unde este acuzat de "spionaj" și de activități "teroriste".

Un alt episod care arată răcirea relațiilor turco-germane a avut loc la începutul lunii iunie, când Berlinul a decis să-și retragă trupele desfășurate la baza turcă Incirlik, ca reacție la blocarea accesului unei delegații de parlamentari germani la această bază NATO, unde se află 260 de soldați ai Bundeswehr-ului.

Berlinul a decis să-și mute în Iordania trupele care participă la operațiuni ale coaliției internaționale antijihadiste împotriva grupării Statul Islamic în Siria și în Irak.