Rusia a declanșat războiul contra Ucrainei pe 24 februarie 2022. În 100 de zile, deși Kievul a reușit să împiedice ca țara să fie complet invadată, a pierdut controlul asupra a circa o cincime din teritoriul său, inclusiv zonele preluate în 2014.

Dacă războiul continuă așa, viitorul pare sumbru, se tem comentatorii, arată o revistă a presei europene:

Putin înțelege doar forța armelor, iar Kievului nu i se oferă armele de care are nevoie, remarcă publicația olandeză De Telegraaf:

„Președintele ucrainean Zelenski nu primește rachetele cu rază lungă de acțiune pe care și le dorește din cauza temerilor de escaladare, deși a promis că nu vor fi folosite pentru a trage în ținte din Rusia. Între timp, președintele Biden a spus că nu va face presiuni asupra Ucrainei să facă concesii teritoriale. Cu toate acestea, tocmai acest scenariu se profilează dacă Ucraina nu este echipată cu armele de care țara are nevoie. Putin nu este pe cale să se oprească și va veni la masa negocierilor doar dacă armata ucraineană va fi capabilă să învingă trupele ruse”.

Publicația suedeză Göteborgs-Posten avertizează asupra subestimării Moscovei:

”Rusia are o istorie lungă de perseverență - în ciuda pozițiilor de start slabe și a incompetenței militare. ... Desigur, nu este imposibil ca Ucraina să poată alunga rușii (din Donbas), dar este mai probabil un impas îndelungat. ... Blocarea completă a economiei și armatei ruse nu este o alternativă realistă. Există încă un sprijin masiv pentru Putin în Rusia. ... Deci avem nevoie fie de o soluție diplomatică care să fie acceptabilă atât pentru Rusia, cât și pentru Ucraina - destul de puțin probabilă în acest moment. Sau toate părțile, inclusiv aliații occidentali ai Ucrainei, trebuie să se pregătească pentru un război lung”.

La Vanguardia se teme că versiunea Moscovei asupra situației ar putea prevala:

”Faptul că sancțiunile dure împotriva Rusiei au efectul opus evidențiază neputința liderilor UE. Multe țări cred (narațiunea rusă) că sancțiunile provoacă criza alimentară care se profilează, în timp ce în realitate aceasta rezultă din faptul că nu pot fi exportate cereale din zona de război. ... Prin urmare, Occidentul trebuie să fie foarte atent pentru a se asigura că politica sa de sancțiuni împotriva Rusiei nu se va întoarce împotriva lui. ... Bruxelles are dreptate să-și elaboreze propria strategie, pentru că în UE și în SUA oamenii sunt convinși că sunt pe partea bună a istoriei. Dar această viziune nu este împărtășită de toată lumea”.

Pe Ucraina nu o așteaptă nimic, crede cotidianul austriac Kronen Zeitung:

”Războiul va lăsa în urmă o Ucraina mutilată și Occidentul ar putea cel mult să-l convingă pe Putin să elibereze Odesa pentru ca Ucraina să aibă culoar către mare. ... Rusia nu are nevoie să fie învinsă pe câmpul de luptă, se distruge singură. Este suficient dacă livrările de arme către Ucraina încetinesc avansul Rusiei și îl fac cât mai scump până când Putin își dă seama că războiul său de cucerire este un joc cu sumă zero. Apoi, ca și în Bosnia, războiul va îngheța pe ultimele fronturi și va rămâne o rană purulentă în Europa, pentru că ucrainenii vor continua să ducă un război partizan. Au experiență în asta”.

++++

Ucraina "avansează" spre "familia europeană", în timp ce Rusia "se apropie de o viață în spatele 'Cortinei de fier'", a apreciat vineri premierul ucrainean Denis Șmâgal, în ziua în care invazia rusă a intrat în cea de-a 100-a zi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Ucraina avansează cu încredere spre obiectivul său: a trăi într-o țară democratică, liberă, în cadrul familiei europene", a apreciat Șmâgal într-un mesaj pe contul său Telegram.

Rusia, în schimb, "se apropie de o viață în spatele 'Cortinei de fier' și de izolare de lumea dezvoltată", a denunțat el.

"Destinul nostru este doar libertatea", a subliniat șeful guvernului ucrainean, afirmând că "Ucraina va câștiga fără îndoială" războiul declanșat de Rusia.

Ministerul ucrainean de externe a enumerat vineri, când se împlinesc 100 de zile ale invaziei ruse, trei cerințe pentru ca Ucraina să câștige războiul: sancțiuni, arme și statutul de candidat la aderarea deplină la Uniunea Europeană, notează EFE.

++++

Armata ucraineană a declarat vineri că a reușit să-și mențină pozițiile la Severodonețk, oraș strategic important în regiunea Lugansk din est, în cursul nopții, relatează dpa.

"Luptele continuă în centrul orașului Severodonețk" , a indicat Statul Major al forțelor armate ucrainene în raportul său zilnic asupra evoluției situației de pe front, adăugând că forțele ruse bombardează continuu pozițiile ucrainene din oraș, precum și în suburbiile acestuia Borivsk și Ustinovka și în orașul Lisiceansk de peste râul Siverski Doneț.

La Severodonețk, trupele ruse continuă să tragă asupra pozițiilor ucrainene și a infrastructurii civile, iar avioanele de asalt au lansat lovituri aeriene.

++++

Mihail Kasianov, fost premier în timpul primului mandat de președinte al lui Vladimir Putin (2000-2004), a anunțat vineri că se află în străinătate, în contextul în care el s-a pronunțat împotriva conflictului din Ucraina, informează AFP. ''Sper că este pentru puțin timp'', a scris el într-un mesaj transmis agenției de presă franceze, confirmând informațiile difuzate de media ruse.

Kasianov - 64 de ani - nu a precizat motivele și data plecării sale și nici locul unde se află.

El conduce Parnas, un mic partid liberal de opoziție.