Trezoreria Statelor Unite îl consideră corupt pe Vladimir Putin și dezvăluie o parte din averea sa. Afaceri în energie, un yacht de zeci de milioane de dolari – totul cu un venit anual de 110.000 dolari.

Guvernul SUA a impus sancțiuni apropiaților lui Putin, dar este pentru prima dată când îl acuză în mod direct de corupție.

Adam Szubin, cel care supravegheaza sancțiuni Trezoreriei SUA, a declarat pentru BBC Panorama că președintele rus este corupt și că guvernul SUA știe acest lucru de „mulți, mulți ani”.

„Am văzut îmbogățirea prietenii lui, aliaților săi apropiați, dar și marginalizarea celor care nu îi erau prieteni și care nu aveau acces la activele statului, fie că este bogăția energetică a Rusiei, fie că este vorba de alte contracte de stat. El îi sprijină pe cei care îl servesc și îi exclude pe cei care nu o fac. Pentru mine, aceasta este o imagine de corupție”.

Acuzația nu a stârnit reacții în Rusia. Purtătorul de cuvânt al președintelui Rusiei a declarat pentru BBC că „nu trebuie să răspundă, deoarece acuzațiile sunt pură ficțiune”.

În 2014, SUA impunea sancțiuni împotriva unor apropiați ai lui Putin și susținea că președintele Rusiei are investiții secrete în sectorul energetic, fără a-l acuza în mod direct de corupție la momentul respectiv.

Adam Szubin a refuzat să comenteze un raport secret al CIA din 2007 care a evaluat averea lui Putin la aproximativ 40 de miliarde de dolari. Dar el a spus că președintele rus a acumulat o avere secretă, deși are un venit anual de aproximativ 110.000 de dolari.

Yacht-ul livrat de Abramovici lui Putin, printr-un offshore

BBC a vorbit cu Dmitri Skarga, care spune că el supervizat transferul către Vladimir Putin a unui yacht de 35 de milioane de dolari Putin. Yachtul, lung de 57 de metri, a fost un cadou de la cel mai renumite rus din Marea Britanie, Roman Abramovici, patronul echipei de fotbal Chelsea Londra.

„Este știut că Abramovici, printr-un angajat al său, a transferat yacht-ul lui Putin”, a spus Skarga. „Am fost la bordul acestui yacht la sfârșitul lunii martie 2002, la Amsterdam. Acolo era un reprezentant al lui Abramovici, care a spus că Roman este proprietarul acestui yacht”.

Skarga spune că yacht-ul Olympia a fost dat președintelui rus prin intermediul unei companii offshore. Tot el spune că a gestionat yacht-ul pentru Vladimir Putin și a întocmit rapoartele pentru costurile de întreținere a navei. „Acest yacht a fost întreținut cu fonduri de la bugetul de stat”.

Jurnaliștii britanici l-au întrebat pe Roman Abramovici despre yacht, dar avocații săi au refuzat să răspundă, spunând că sunt doar speculații și zvonuri. Și Vladimir Putin a refuzat să ofere un interviu jurnaliștilor pe această temă.