Acordul de Retragere negociat de UE și Marea Britanie e cel mai eficient mecanism pentru o retragere ordonată a Regatului Unit din UE, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor, spune Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis l-a primit vineri, la Palatul Cotroceni, pe ministrul Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Jeremy Hunt, pentru a discuta despre relațiile bilaterale în contextul Brexit.

Administrația Prezidențială a anunțat că, în contextul deciziilor luate de Parlamentul britanic pe 29 ianuarie, șeful statului a arătat că acordul negociat de UE27 și guvernul Marii Britanii este cel mai eficient mecanism pentru a asigura o retragere ordonată, limitând consecințele negative generate de Brexit și garantând drepturile cetățenilor UE care trăiesc, lucrează sau studiază în Marea Britanie.

„Președintele Klaus Iohannis a subliniat faptul că o retragere fără un acord va avea consecințe negative semnificative atât pentru Marea Britanie, cât și pentru statele membre UE”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

În ceea ce privește relațiile bilaterale, cei doi interlocutori au evidențiat dialogul politic foarte bun dintre cele două țări, subsumat Parteneriatului Strategic lansat în 2003 și revizuit în 2011, care a evoluat pozitiv de-a lungul anilor, în principal în domeniile securității și apărării.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat că relația bilaterală nu trebuie să fie influențată negativ de procesul Brexit.

„Președintele României s-a exprimat în favoarea consolidării Parteneriatului Strategic bilateral, fiind necesară intensificarea cooperării în domeniul politicii externe, al securității, inclusiv în cadrul NATO și pe Flancul Estic al Alianței. Președintele Klaus Iohannis a reiterat susținerea puternică a României și a sa personală pentru NATO și relația transatlantică, evidențiind totodată importanța unei împărțiri corecte a responsabilităților (fair burden sharing) în ceea ce privește cheltuielile de apărare. Această abordare a fost împărtășită de ministrul de Externe al Regatului Unit, fiind subliniat faptul că ambele state alocă 2% pentru apărare și sprijină ferm consolidarea NATO și a relației transatlantice”, se arată în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis a subliniat rolul comunității românești din Marea Britanie la întărirea relației bilaterale și importanța pe care România o acordă protecției drepturilor cetățenilor săi din Marea Britanie, în contextul Brexit.

Șeful statului a reiterat că protejarea drepturilor cetățenilor români a fost și rămâne principala prioritate pe care România a urmărit-o în cadrul negocierilor dintre Uniunea Europeană și Marea Britanie.Iohannis a menționat că, și în perioada următoare, cetățenii, atât cei europeni din Marea Britanie, cât și cei britanici din UE27, trebuie să rămână o prioritate, scopul fiind acela ca, indiferent de scenariul spre care vor evolua negocierile, efectele negative care ar afecta viețile acestora să fie reduse cât mai mult posibil.