Două rachete s-au abătut miercuri seară asupra Zonei Verzi din Bagdad, unde se află ambasada americană. Republicanii și democrații din Congresul SUA fac apel la ''dezescaladarea'' situației din Orientul Mijlociu.

Corespondenți ai agenției France Presse au auzit mai multe explozii în centrul Bagdadului, la 24 de ore după ce Iranul a tras 22 de rachete asupra unor baze militare din Irak unde staționau soldați americani, informează Agerpres. Exploziile au fost urmate de urlete ale sirenelor de securitate din Zona Verde.

A fost al treilea atac asupra Zonei Verzi după ce o dronă americană l-a ucis vineri pe generalul iranian Qassem Soleimani în capitala irakiană și după ce Donald Trump a anunțat noi sancțiuni împotriva Iranului.

Aceste atacuri urmăresc să răzbune nu doar moartea generalului Soleimani, dar și a comandantului Abu Mehdi al-Muhandis, numărul doi al grupării irakiene Hashd al-Shaabi, coaliție paramilitară dominată de facțiunile pro-Iran. Unul dintre liderii grupării Hashd al-Shaabi, Qais al-Khazali, a amenințat miercuri Washingtonul cu o ”ripostă nu mai puțin importantă decât răspunsul iranian”, după tirurile iraniene asupra unor baze utilizate de armata americană în Irak.

Atacurile iraniene cu rachete împotriva unor ținte americane în Irak nu au vizat uciderea de militari americani, ci au încercat să provoace pagube ”mașinăriei militare” a Washingtonului și au reprezentat începutul unei serii de atacuri în regiune, a declarat Amir Ali Hajizadeh, șeful Forței aerospațiale a Gărzilor Revoluționare.

Între timp, în SUA, Camera Reprezentanților, dominată de democrați, se va pronunța joi în legătură cu un proiect de lege vizând să îl împiedice pe președintele Donald Trump să declare război Iranului.

Conform AFP, republicanii și democrații au lansat în Congres un rar mesaj de unitate în favoarea unei "dezescaladări" militare în fața Iranului.