Autoritățile iraniene au anunțat luni că au fost pronunțate trei noi condamnări la moarte împotriva manifestanților.

Justiția iraniană a anunțat luni trei noi condamnări la moarte legate de mișcarea de protest declanșată în Iran de moartea în detenție a lui Mahsa Amini. Tânăra de 22 de ani a murit pe 16 septembrie 2022, la trei zile după ce a fost arestată de poliția de moravuri pentru încălcarea codului vestimentar strict al Republicii Islamice, care impune purtarea vălului în public pentru femei.

Potrivit Mizan Online, preluată de Le Point, Saleh Mirhashemi, Majid Kazemi și Saeed Yaghoubi, acuzați de implicarea în moartea a trei membri ai forțelor de ordine în timpul protestelor, au fost condamnați la moarte în primă instanță. Ei au fost condamnați pentru "moharebeh (război împotriva lui Dumnezeu în persană)", a raportat Mizan Online. În același proces, alte două persoane au fost condamnate la închisoare pentru decesul celor trei membri ai forțelor de ordine din provincia centrală Isfahan, pe 16 noiembrie 2022, potrivit aceleiași surse.

Printre aceștia, fotbalistul Amir Nasr-Azadani, 26 de ani, care joacă la un club local, a fost condamnat la un total de 26 de ani de închisoare. Dar potrivit legii, el ar trebui să execute pedeapsa cea mai lungă, care este de 16 ani. Riscul condamnării sale la moarte fusese denunțat de sindicatul mondial al jucătorilor profesioniști (Fifpro). Toate condamnările anunțate luni pot fi atacate cu recurs la Curtea Supremă, a adăugat aceasta.

Noile pedepse capitale aduc la 17 numărul persoanelor condamnate la moarte în legătură cu protestul, potrivit unui bilanț întocmit de AFP din anunțuri oficiale. Dintre aceste pedepse, patru au fost puse în executare și două au fost menținute de Curtea Supremă. Ceilalți condamnați așteaptă noi procese sau pot face recurs. Ultimele execuții, anunțate sâmbătă, au stârnit un scandal internațional: doi bărbați condamnați pentru uciderea unui paramilitar în timpul protestelor au fost spânzurați.

Potrivit Amnesty International, Iranul este țara care execută cele mai multe persoane condamnate la moarte, cu excepția Chinei. Autoritățile se referă în general la proteste ca fiind "revolte" încurajate de țări și organizații ostile Iranului. Acestea afirmă că sute de oameni, inclusiv membri ai forțelor de securitate, au fost uciși în timpul protestelor și mii de oameni au fost arestați.

Sursa: RADOR