Un avion Boeing 737 al unei companii ucrainene, cu 176 de pasageri și membri ai echipajului la bord, s-a prăbușit miercuri dimineață la scurt timp după decolarea de pe aeroportul Imam Khomeini din Teheran.

Printre victime se află 82 de iranieni, 63 de canadieni, 11 ucraineni, dintre care 9 membri ai echipajului, 10 suedezi, patru afgan, trei britanici și trei germani, a anunțat ministrul ucrainean de externe, Vadim Pristaiko.

Ambasada Ucrainei la Teheran a publicat un comunicat în care preciza că e vorba de defecțiuni la motor, dar ulterior a retras declarația, precizând că nu a fost una oficială. Mass-media iraniene au anunțat că e vorba de probleme tehnice. Misiunea diplomatică ucraineană a mai precizat că prăbușirea nu are legătură cu atacuri teroriste. 

Ukraine International Airlines și-a suspendat pe perioadă nedeterminată zborurile către Teheran. 

Președintele Vladimir Zelenski și-a scurtat vizita în Oman și a revenit la Kiev. El a avertizat asupra ”oricăror speculații și teorii neverificate privind catastrofa” înainte de încheierea investigațiilor oficiale. 

Autoritatea iraniană a aviației civile a anunțat că nu le va preda americanilor cele două cutii negre ale avionului Boeing 737 al companiei Ukraine International Airlines. Șeful autorității, Ali Abedzadeh, a mai spus că nu știe în mod clar în ce țară vor fi trimise cutiile negre.