Rata de participare la alegerile legislative desfășurate vineri în Iran a fost de 42,57%, a anunțat duminică ministrul de interne Abdolreza Rahmani Fazli, citat de AFP.

A fost cea mai slabă prezență la urne la acest tip de alegeri de după 1979, când a fost proclamată Republica Islamică. Ministerul de interne consemnase înaintea votului că la cele 10 scrutinuri parlamentare precedente s-au înregistrat întotdeauna prezențe de peste 50%.

Duminică, liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a acuzat presa străină că a dus o campanie masivă de propagandă pentru a descuraja alegătorii. Potrivit afirmațiilor publicate pe site-ul oficial khamenei.ir, demersul a început acum câteva luni și s-a intensificat în special în ultimele două zile dinaintea alegerilor, 'sub pretextul unei boli și al unui virus'.

Conform ultimelor date ale ministerului sănătății, în Iran s-au confirmat până acum nouă morți în cadrul epidemiei de coronavirus COVID-19. Primele cazuri de infectare cu acest virus s-au înregistrat cu două zile înainte de alegeri, menționează AFP.

În ciuda propagandei respective, alegătorii au votat în număr mare, a susținut ayatollahul la cursul săptămânal pentru studenții la teologie din Teheran.