Preşedintele iranian solicită mai multă egalitate în drepturi pentru femei, mai ales în politică. Ce ar trebui însă să se schimbe în mod concret, Hassan Rohani nu spune.

Preşedintele iranian a cerut o mai mare egalitate între femei şi bărbaţi în Republica Islamică Iran.

"Cum se poate vorbi în ţară de dezvoltare şi de progres, ignorând ponderea de 50% a femeilor în totalul populaţiei”, a declarat, duminică, Hassan Rohani, la o conferinţă a femeilor organizată la Teheran, potrivit Spiegel Online.

Mai ales pe scena politică, femeile nu au statutul pe care îl merită. "Trebuie să mai lucrăm la acest lucru", a spus clericul. Ce anume trebuie să se va schimbe în mod concret, Rohani nu a spus.

Totodată, Rohani a pledat şi pentru renunţarea la stereotipurile referitoare la femei din lumea islamică.

"Pe ce bază se susţine că femeile trebuie să stea acasă şi doar bărbaţii trebuie să muncească?", s-a întrebat preşedintele iranian. La fel cum şi femeile şi bărbaţii ar trebui să fie responsabili pentru educaţia copiilor, la fel, atât bărbaţii, cât şi femeile ar trebui să muncească.

În cariera sa politică, Rohani nu s-a preocupat prea mult de diferenţele dintre bărbaţi şi femei în lumea islamică. "Nu vorbim dintr-un punct de vedere feminist, dar nici de unul din epoca de piatră", a subliniat preşedintele.

În Iran, femeile nu au aceleaşi drepturi ca bărbaţii. Deşi în ultimii ani au avut loc o serie de reforme, inclusiv în timpul regimului lui Rohani, femeile sunt în continuare discriminate în diverse domenii.