Președintele iranian solicită mai multă egalitate în drepturi pentru femei, mai ales în politică. Ce ar trebui însă să se schimbe în mod concret, Hassan Rohani nu spune.

Președintele iranian a cerut o mai mare egalitate între femei și bărbați în Republica Islamică Iran.

"Cum se poate vorbi în țară de dezvoltare și de progres, ignorând ponderea de 50% a femeilor în totalul populației”, a declarat, duminică, Hassan Rohani, la o conferință a femeilor organizată la Teheran, potrivit Spiegel Online.

Mai ales pe scena politică, femeile nu au statutul pe care îl merită. "Trebuie să mai lucrăm la acest lucru", a spus clericul. Ce anume trebuie să se va schimbe în mod concret, Rohani nu a spus.

Totodată, Rohani a pledat și pentru renunțarea la stereotipurile referitoare la femei din lumea islamică.

"Pe ce bază se susține că femeile trebuie să stea acasă și doar bărbații trebuie să muncească?", s-a întrebat președintele iranian. La fel cum și femeile și bărbații ar trebui să fie responsabili pentru educația copiilor, la fel, atât bărbații, cât și femeile ar trebui să muncească.

În cariera sa politică, Rohani nu s-a preocupat prea mult de diferențele dintre bărbați și femei în lumea islamică. "Nu vorbim dintr-un punct de vedere feminist, dar nici de unul din epoca de piatră", a subliniat președintele.

În Iran, femeile nu au aceleași drepturi ca bărbații. Deși în ultimii ani au avut loc o serie de reforme, inclusiv în timpul regimului lui Rohani, femeile sunt în continuare discriminate în diverse domenii.