Sora liderului suprem al Republicii Islamice Iran a denunțat un regim "despotic” și și-a exprimat sprijinul pentru mișcarea de contestație declanșată în urmă cu trei luni de moartea tinerei Mahsa Amini.

"Mă opun acțiunilor fratelui meu” Ali Khamenei, scrie Badri Hosseini Khamenei într-o scrisoare făcută publică miercuri pe internet de fiul ei stabilit în Franța, Mahmoud Moradkhani, scrie La Libre Belgique.

"Îmi exprim simpatia față de mamele care plâng crimele comise de regimul Republicii islamice din vremea (fondatorului ei, ayatollahul Rouhollah) Khomeiny până în perioada actuală a califatului despotic al lui Ali Khamenei”, continuă dna Hosseini Khamenei, care se pare că se află în Iran.

Iranul este teatrul unor manifestații de la moartea, pe 16 septembrie, a Mashei Amini, o kurdă iraniană de 22 de ani, arestată cu trei zile înainte, care fusese acuzată că nu a respectat codul vestimentar care impune femeilor să poarte văl în public.

Au fost arse portrete ale liderului suprem, străzile au fost străbătute de femei fără văl și manifestanții au sfidat forțele de securitate.

Reprimarea mișcării a făcut cel puțin 448 de morți, potrivit ONG-ului Iran Human Rights (IHR) cu sediul la  Oslo.Autoritățile au arestat mii de persoane, dintre care 11 au fost condamnate la moarte în procese legate de manifestații.

Invocând probleme de sănătate care o împiedică să ia parte la proteste, Badri Hosseini Khamenei și-a criticat fratele care "nu ascultă vocea poporului”.

Ea a cerut, de asemenea, puternicului corp al Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, "să se alăture poporului până nu e prea târziu".

Prima sentință de condamnare la moarte a unui protestatar

Iranul a anunțat că a executat primul prizonier condamnat oficial pentru o presupusă crimă în urma protestelor organizate în țară după moartea tinerei kurde Mahsa Amini, care se afla în custodia poliției iraniene pentru că nu și-a purtat corespunzător hijab-ul, scrie Avvenire.

Potrivit agenției de presă Tasnim, deținutul, Mohsen Shekari, care a fost condamnat pentru că a rănit ''intenționat'' cu un cuțit lung un agent de securitate și a blocat o stradă din capitală, a fost spânzurat joi dimineață.

Mohsen Shekari ar fi fost un ''insurgent'' care a blocat pe 25 septembrie o arteră principală din Teheran și l-a înjunghiat cu un cuțit pe un membru al forței paramilitare Basij. Justiția a spus că audierea a avut loc pe 10 noiembrie, iar inculpatul și-a recunoscut vina. Mahmood Amiry-Moghaddam, directorul Iran Human Rights, cu sediul în Norvegia, a scris pe Twitter că execuțiile protestatarilor vor începe să aibă loc zilnic, cu excepția cazului în care autoritățile iraniene se vor confrunta cu ''consecințe practice rapide la nivel internațional''.

Justiția iraniană a anunțat că până acum au fost condamnate la moarte 11 persoane din cauza protestelor care au început la mijlocul lunii septembrie după moartea tinerei Mahsa Amini.

Protestele conduse de femei s-au extins în 160 de orașe din cele 31 de provincii ale țării și sunt considerate una dintre cele mai grave provocări cu care se confruntă Republica Islamică, de la revoluția din 1979.

Liderii iranieni au descris protestele drept ''revolte'' instigate de inamicii străini ai țării și au ordonat forțelor de securitate ''să-i înfrunte cu hotărâre''. Până acum, au fost uciși cel puțin 475 de protestatari, iar 18.240 au fost arestați, potrivit agenției de presă a activiștilor pentru drepturile omului Hrana, care a raportat și moartea a 61 de membri ai securității.

Sursa: RADOR