Miercuri seara s-au încheiat cele 40 de zile de doliu după moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini. Marți, studenții au manifestat în mai multe universități din Iran, iar tensiunea rămâne ridicată în țară.

Studenții au manifestat marți în mai multe universități în Iran, unde tensiunile rămân ridicate în ajunul ceremoniilor așteptate în a 40-a zi după moartea tinerei kurde iraniene Mahsa Amini, care marchează în mod tradițional sfârșitul doliului în această țară, relatează France24.

"Studenții sunt gata să moară, dar nu să trăiască în umilință”, au scandat manifestanții la universitatea Shahid Chamran la Ahvaz, în sud-vestul Iranului, potrivit unui video difuzat online și verificat de AFP.

Femei tinere și eleve, multe cu capul descoperit, s-au aflat în avangarda contestației declanșate de moartea tinerei Mahsa Amini pe 16 septembrie. Această iraniană de 22 de ani a murit la trei zile după ce a fost arestată la Teheran de poliția moravurilor, care îi reproșa că a încălcat codul vestimentar strict al Republicii islamice, care impune în special purtarea vălului de către femei.

Reprimarea protestelor a făcut cel puțin 141 de morți, printre care copii, potrivit unui nou bilanț prezentat marți de Iran Human Rights (IHR), un ONG cu sediul la Oslo.

Pe de altă parte, orașul Zahedan, din provincia Sistan-Baluchestan (sud-estul țării), una din cele mai sărace din Iran, a fost afectată de mai multe zile de violențe declanșate pe 30 septembrie, la manifestațiile împotriva violării unei tinere, viol imputat unui polițist, care au făcut cel puțin 93 de morți, potrivit IHR.

Marți, doi membri ai Gardienilor revoluției, armata ideologică a Iranului, au fost uciși prin împușcare de necunoscuți la Zahedan, potrivit agenției de presă Tasnim. Aceste decese ridică la opt numărul membrilor forțelor de ordine uciși în Sistan-Baluchestan. 

Familia Mahsei Amini, amenințată

Noi manifestații au avut loc marți în mai multe orașe iraniene pentru a denunța represiunea exercitată de forțele de securitate, acuzate că în ajun au bătut eleve.

Imagini difuzate pe rețelele de socializare arată studenți care manifestează la Teheran, în special la universitatea Beheshti și la universitatea tehnologică Khaje Nasir Toosi.

În imagini publicate marți de ONG-ul Hengaw, patrule ale forțelor de ordine sunt desfășurate pe drumurile ducând spre Saqqez în Kurdistan.

Potrivit aceleiași surse, două figuri cunoscute ale fotbalului iranian, legendarul golgheter Ali Daei și portarul Hamed Lak, care sunt în prezent în oraș, "doresc să fie prezenți în a 40-a zi de doliu" după moartea Mahsei Amini. Această zi, care a fost miercuri, marchează sfârșitul perioadei tradiționale de doliu în Iran.

Potrivit unor militanți, forțele de securitate i-au avertizat pe părinții tinerei împotriva organizării oricărei ceremonii de comemorare, în special la mormântul ei din Kurdistan, de unde era originară, mergând până la a amenința "viața fiului lor".

Agenția de presă oficială Irna a publicat marți seara un comunicat citând familia Mahsei Amini care afirma: "Ținând cont de împrejurări și pentru a evita orice problemă nefericită, nu va exista o ceremonie care să marcheze a 40-a zi (după moartea) preaiubitei noastre".

O declarație făcută sub presiune, potrivit militanților pentru drepturile omului. 

Studente "bătute"

Luni, circulau online videouri arătând forțele de securitate reprimând violent o adunare de tinere iraniene în afara unei școli pentru fete din Teheran. "Studentele școlii Shahid Sadr de la Teheran au fost atacate, percheziționate și bătute", a relatat publicația online 1500tasvir.

Cel puțin o studentă de 16 ani, Sana Soleimani, a fost spitalizată, potrivit acestui site care relatează despre încălcări ale drepturilor omului imputate forțelor de securitate. "Părinții au manifestat mai târziu în fața școlii. Forțele de securitate au atacat cartierul și au tras asupra caselor riverane", a adăugat 1500tasvir.

Potrivit Ministerului educației, a izbucnit un diferend între elevi, părinții lor și personalul școlii după ce directorul i-a somat să-și depună telefoanele mobile pentru a le controla. "Negăm ferm moartea unei studente în aceste înfruntări", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului citat de agenția de presă Irna.

"Moarte dictatorului"

Luni seara, manifestanți au ieșit în stradă în cartierul Salsabil unde au avut loc aceste incidente, dând foc la pubele, potrivit unor videouri pe care AFP nu a reușit să le autentifice. "Moarte dictatorului", "Moarte Gardienilor revoluției", strigau femeile care manifestau în stațiile de metrou din Teheran, potrivit videourilor postate pe Twitter.

Tot în capitală, studenți l-au huiduit pe purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi, când rostea un discurs la universitatea Khaje Nasir, într-un video publicat de media reformatoare Hammihan.

Autoritatea judiciară a contabilizat peste 300 de manifestanți inculpați la Teheran de la începutul contestării și patru au fost acuzați de o infracțiune pasibilă de pedeapsa cu moartea.

Media de stat au anunțat de altfel marți că peste 210 manifestanți au fost inculpați în Kurdistan (vestul țării), la Qazvin și Ispahan (centru), acuzați de "atentat la securitate", de "propagandă" și de "agresiune contra forțelor de ordine". Și 105 persoane au fost inculpate în provincia Khuzestan, în sud-vestul Iranului, potrivit agenției Irna, care citează autoritatea judiciară locală.

Sursa: RADOR