Stare de alertă la Qom, unul dintre principalele orașe sfinte ale Iranului, aflat la 150 de kilometri sud de Teheran. În ultimele luni, cineva a otrăvit sute de eleve, în încercarea de a forța închiderea școlilor de fete.

Declarația șocantă vine de la o autoritate sanitară, conform Rai News.

Începând cu sfârșitul lunii noiembrie, presa locală a raportat cazuri de otrăvire respiratorie la sute de eleve cu vârste de până la 10 ani care frecventau școlile orașului.

Potrivit agenției de presă Irna, pe 14 februarie părinții s-au întâlnit în fața biroului guvernatorului orașului pentru a ''cere explicații''.

Aceeași agenție de presă iraniană scrie duminică, 26 februarie: ''azi, ministrul adjunct al sănătății, Youness Panahi a confirmat implicit că otrăvirea a fost intenționată''.

''Ministerul Informațiilor și cel al Educației lucrează împreună pentru a găsi sursa otrăvirii'', a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Ali Bahadori Jahromi. ''A rezultat că unii indivizi doreau ca toate școlile, în special cele de fete, să fie închise'', a spus ministrul Panahi. Nu au fost anunțate arestări.

Otrăvirea a fost cauzată de ''compuși chimici care nu sunt disponibili pentru uz militar și nu sunt contagioși, sau transmisibili'', a adăugat ministrul, fără a da alte detalii. Orașul Qom este centrul studiilor religioase șiite din Iran.

sursa: RADOR