Un procentaj peste pragul fixat de acordul internațional.

Iranul a început să producă uraniu îmbogățit 60% în uzina sa Fordo, un procentaj mult peste pragul fixat de acordul internațional din 2015 privind programul său nuclear, a anunțat marți agenția de presă ISNA, potrivit La Libre Belgique.

Acordul încheiat între Iran și occidentali urmărește să împiedice Teheranul să se doteze cu arma atomică, un obiectiv pe care Iranul a negat întotdeauna că l-ar urmări.

Dar după retragerea Statelor Unite /din acord/ în 2018 și restabilirea sancțiunilor americane care îi sufocă economia, Teheranul nu și-a mai respectat, treptat, obligațiile.

În aprilie 2021, Iraul a anunțat că a început să producă uraniu îmbogățit 60% la uzina din Natanz (centru), apropiindu-se de cele 90% necesare confecționării unei bombe atomice.

"Iranul a început producția de uraniu îmbogățit 60% pentru prima dată la Fordo", a arătat marți agenția ISNA.

Această uzină subterană situată la 180 km sud de Teheran a fost repusă în funcțiune în 2019 și a fost recent modificată pentru a obține o eficacitate mai bună.

Duminică seara, Iranul a anunțat că a luat măsuri de retorsiune contra Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), în urma unei rezoluții a acesteia prin care critica lipsa de cooperare a Teheranului, prezentată de Statele Unite și trei țări europene (Regatul Unit, Franța și Germania).

Negocierile pentru relansarea acordului din 2015, cunoscut sub acronimul englez JCPOA, încheiat între Iran, Uniunea Europeană și șase mari puteri, printre care Statele Unite, se află într-un punct mort.

"În plus, într-o a doua acțiune ca răspuns la rezoluție, Iranul a injectat gaz în alte două centrifuge IR-2m și IR-4 în uzina de la Natanz", a adăugat ISNA.

Această creștere a puterii are loc când AIEA se confruntă cu o restricționare netă a inspecțiilor la fața locului.

Sursa: RADOR