Atacul asupra Israelului nu ar fi fost o surpriză: SUA și mai multe țări vecine au fost informate în prealabil, spune ministrul iranian de externe. Se pare că regimul de la Teheran încearcă să evite o escaladare majoră.

Iranul ar fi informat în prealabil diferite state, inclusiv SUA, despre operațiunea militară împotriva Israelului. "Duminică devreme, am transmis într-un mesaj către Casa Albă că operațiunea noastră va fi limitată și minimalistă și va avea ca scop apărarea legitimă și pedepsirea regimului israelian”, a declarat ministrul iranian de externe Hossein Amirabdollahian într-o conferință de presă, relatează Reuters și AP, preluate de Spiegel Online.

Anterior, statele vecine ale Iranului primiseră deja informații. "Cu aproximativ trei zile înainte de operațiunile noastre, ne-am informat prietenii și vecinii noștri din regiune că răspunsul Iranului față de Israel va fi cert, legitim și irevocabil”, a spus Amirabdollahian.

De altfel, nu e singura declarație în acest sens a regimului iranian, care a prezentat atacul asupra Israelului ca o operațiune militară limitată.

Iranul a atacat direct Israelul pentru prima dată în istorie. Aproximativ 300 de drone și rachete au fost doborâte, marea majoritate dintre acestea fiind interceptate de israelieni și parteneri.

Un diplomat turc a confirmat agenției de presă Reuters că Iranul a informat în prealabil Ankara. Potrivit acestuia, SUA au informat, la rândul lor, Iranul prin Ankara că operațiunea trebuie să se deruleze "în anumite limite". La începutul săptămânii, secretarul de stat al SUA Antony Blinken a vorbit telefonic cu omologul său turc și a spus că o escaladare în Orientul Mijlociu nu este în interesul nimănui.

SUA și-au exprimat solidaritatea cu Israelul după atacul iranian. Președintele american Joe Biden s-a întors sâmbătă la Casa Albă și a vorbit la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanyahu. Potrivit unor surse citate de CNN și Axios, Biden i-a mai spus lui Netanyahu că SUA nu vor lua parte la un contraatac militar al Israelului.

Modul în care s-a derulat atacul este văzut ca un semn că Iranul vrea să evite o confruntare majoră. Teheranul a folosit sute de drone, dar se pare că multe dintre ele au vizat zone în mare parte nelocuite din Israel.

Ministrul de externe Amirabdollahian a subliniat că "nicio zonă economică sau populată” nu a fost atacată. El a adăugat că nici nu au fost vizate "persoane sau baze americane din regiune".