Iranul a recunoscut sâmbătă că a doborât miercuri avionul ucrainean cu 176 de oameni la bord, dar spune că uciderea acestora nu a fost intenționată, ci provocată de o eroare umană.

Până acum, autoritățile de la Teheran au negat vehement că aeronava ar fi fost doborâtă de una dintre rachetele sale, amintește HotNews.

Ministrul iranian de externe, Mohammad Javad Zarif, a scris pe Twitter că investigația făcută de armata țării a ajuns la concluzia că doborârea Boeingului 737-800 a fost rezultatul „unei erori umane într-un moment de criză provocat de aventurismul SUA, care a provocat dezastrul”, potrivit Reuters.

Toate cele 176 de persoane aflate la bordul avionului de tip Boeing 737-800 care zbura de la Teheran spre Kiev au murit după prăbușirea aeronavei.

Anunțul autorităților iraniene vine la o zi după ce New York Times a publicat imagini cu momentul în care avionul ucrainean de pasageri e lovit de o rachetă iraniană înainte de prăbușire.

Inițial, regimul de la Teheran a negat orice implicare în prăbușirea avionului, calificând zvonurile privind doborârea sa de către o rachetă ca fiind „lipsite de sens”.

Într-un comunicat al armatei iraniene în care se anunță că o rachetă a lovit aeronava și sunt exprimate condoleanțe pentru victime, se susține că avionul a zburat aproape de unitatea militară importantă ce aparține Gărzilor Revoluționare.

Potrivit comunicatului, cei responsabili vor fi trimiși în fața justiției militare și trași la răspundere.

Președintele Hassan Rouhani a spus și el, pe Twitter, că Republica Islamică „regretă profund această greșeală dezastruoasă”.