Iranul nu se mai află sub sancțiuni economice internaționale după ce sâmbătă i-au fost ridicate de marile puteri ale lumii. Decizia vine în urma prezentării raportului asupra dosarului nuclear. SUA și UE au confirmat ridicarea sancțiunilor.

Sancțiunile internaționale impuse Iranului au fost ridicate sâmbătă, după ce a fost certificată îndeplinirea obligațiilor pe care Teheranul și le-a asumat în cadrului acordului în dosarul nuclear pe care l-a încheiat anul trecut cu șase mari puteri.

Anunțul a fost făcut de șefa diplomației europene, Federica Mogherini, la Viena. „Sancțiunile au fost ridicate conform acordului, după ce Iranul și-a îndeplinit angajamentul”.

Asta au anunțat și inspectorii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), care au verificat pe teren că Iranul a luat măsurile prevăzute.

Specialiștii spun că prin ridicarea acestor sancțiuni internaționale se vor debloca active în valoare de miliarde de dolari și va permite Iranului să-și vândă petrolul pe piața internațională. Prin încheierea acordului din luna iulie 2015, Teheranul a fost nevoit să-și reducă numărul centrifugelor și să dezafecteze un reactor cu apă grea de la instalația nucleară de lângă orașul Arak, care puteau fi folosite pentru crearea de armament nuclear. Iranul a afirmat întotdeauna că programul său nuclear este pașnic.

Secretarul de Stat John Kerry a declarat la Viena că Iranul a "făcut pași semnificativi", de care mulți "s-au îndoit că vor fi făcuți vreodată". "În schimbul pașilor pe care Iranul i-a făcut, Statele Unite și UE vor ridica imediat sancțiunile în dosarul nuclear, lărgind orizontul posibilităților pentru poporul iranian", a adăugat el.

Trebuie adăugat că Iranul a eliberat sâmbătă patru cetățeni americani deținuți în Iran, în cadrul unui schimb de deținuți cu Statele Unite. Printre aceștia se află și reporterul de la The Washington Post, Jason Rezaian.