Iranul a acuzat Israelul că a jucat un "rol" în asasinarea unui savant iranian de rang înalt care lucra în domeniul nuclear și a avertizat că o "răzbunare teribilă" le așteaptă pe persoanele implicate.

"Teroriști au asasinat astăzi (vineri - n.r.) un eminent om de știință iranian. Această lașitate - cu indicii serioase asupra rolului Israelului - arată belicismul disperat al autorilor săi", a reacționat prin Twitter Mohammad Javad Zarif, ministrul de externe iranian, relatează France Presse, preluată de Agerpres. El a lansat un apel comunității internaționale să "pună capăt rușinoaselor poziții ambivalente și să condamne acest act terorist".

Șeful Statului Major, generalul de divizie Mohammad Bagheri, a amenințat cu o "răzbunare teribilă" "grupurile teroriste, responsabilii și autorii acestei tentative lașe".

Moartea lui Mohsen Fakhrizadeh este o "lovitură amară și grea", a comunicat prin Twitter Bagheri, potrivit agenției de presă oficiale Irna, asigurând că iranienii "nu vor avea odihnă atât timp cât nu vor vâna și pedepsi" persoanele implicate.

Mohsen Fakhrizadeh, șeful Departamentului de cercetare și inovare din cadrul Ministerului apărării a fost "grav rănit", după ce mașina sa a fost luată drept țintă de mai mulți atacatori, cărora echipa de securitate a savantului le-a ripostat, a indicat ministerul într-un comunicat, adăugând că medicii nu au reușit să-l resusciteze.

Potrivit unui jurnalist de o televiziune de stat, o camionetă Nissan neagră care transporta explozibile ascunse sub lemne a explodat în fața mașinii lui Fakhrizadeh, aceasta fiind imediat vizată de tiruri provenind dintr-un vehicul care circula pe un drum paralel.

Mai multe media locale, între care agențiile de presă Tasnim și Fars, au transmis că atacul împotriva savantului a avut loc în orășelul Absard, la est de Teheran.

Departamentul de Stat american indicase în 2008 că Fakhrizadeh desfășura "activități și tranzacții care contribuiau la dezvoltarea programului nuclear al Iranului". Omul de știință fusese calificat de premierul israelian Benjamin Netanyahu drept "părintele" programului iranian de înarmare nucleară.