Teheranul a denunțat restabilirea acestei politici, asemănătoare cu cea pe care Trump o pusese în aplicare în timpul primului său mandat (2017-2021) scrie „Le Figaro” (Franța).

Iranul a condamnat vineri noile sancțiuni financiare americane „ilegale” și „nejustificate” care vizează entitățile acuzate că au vândut țiței iranian Chinei.

„Decizia noii administrații americane de a exercita presiuni asupra națiunii iraniene prin împiedicarea comerțului legal al Iranului cu partenerii săi economici este o măsură ilegitimă, ilegală și violentă", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Esmaeil Baqaei, într-un comunicat considerând că măsura este „complet nejustificată și contrară regulilor internaționale”. Decizia Statelor Unite este „categoric nejustificată și contrară regulilor internaționale”, a adăugat Esmaeil Baghai.

Sancțiuni americane asupra unei rețele internaționale de petrol

Departamentul american al Trezorerie a anunțat joi sancțiuni financiare împotriva unei rețele internaționale „care facilitează transportul către China a milioane de barili de țiței iranian în valoare de sute de milioane de dolari”.

Printre entitățile și indivizii sancționați se numără Sepehr Energy, pe care Washingtonul o descrie drept o „companie paravan” care lucrează în numele armatei iraniene. Sunt vizate și mai multe petroliere și companiile care le închiriază. Sancțiunile au venit după ce președintele american, Donald Trump, a reintrodus o politică de „presiune maximă” împotriva Iranului din cauza acuzațiilor că țara încearcă să dezvolte arme nucleare.

Iranul a denunțat reintroducerea acestei politici, similară celei pe care Trump a implementat-o ​​împotriva Teheranului în timpul primului său mandat (2017-2021), prezicând „eșecul” continuării acestei politici.

Ca parte a politicii dure de sancțiuni urmate în timpul primului mandat al lui Donald Trump, Washingtonul s-a retras dintr-un acord internațional care a impus restricții asupra programului nuclear al Iranului în schimbul reducerii sancțiunilor. Iranul a aderat la acord până când Washingtonul s-a retras unilateral în 2018, apoi a început să renunțe la angajamentele asumate. Eforturile de a reînvia acordul nuclear din 2015 au eșuat de atunci.

Miercuri, președintele american a reafirmat că Iranul „nu poate avea o armă nucleară”. Iranul insistă că programul său nuclear are doar scopuri pașnice și neagă orice intenție de a dezvolta arme atomice.

Sursa: Rador Radio România