Iranul a expulzat miercuri doi diplomați germani din cauza unei presupuse ingerințe germane în afacerile sale interne, după ce Berlinul a cerut plecarea a doi diplomați iranieni în urma condamnării la moarte a unui cetățean germano-iranian.

"Cei doi diplomați germani au fost expulzați din cauza amestecului iresponsabil al Germaniei în afacerile interne și judiciare ale Iranului", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de externe, Nasser Kanani, într-un comunicat, relatează 20 Minutos. "Republica Islamică Iran va răspunde decisiv cererilor excesive", a adăugat diplomatul.

Germania a expulzat doi diplomați iranieni pe 22 februarie ca reacție la condamnarea la moarte a cetățeanului germano-iranian Jamshid Sharmahd în Iran. Sharmahd, în vârstă de 68 de ani, a fost condamnat pentru că ar fi condus un grup terorist care a planificat 23 de atacuri pe pământul iranian, dintre care a efectuat cinci, potrivit justiției iraniene.

Potrivit informațiilor de la secția germană a organizației neguvernamentale Amnesty International (AI), Sharmahd a crescut în Germania și a fost răpit de serviciile secrete iraniene în Dubai în 2020. Berlinul a susținut că Sharmahd nu și-a putut alege propriul avocat, a echivalat procesul lui public cu unul în care a fost supus unei "condamnări în avans" și a cerut țării persane să retragă pedeapsa cu moartea.

Republica Islamică Iran a fost acuzată că folosește prizonieri cu dublă naționalitate în special, dar și din alte țări, ca măsură de presiune sau pentru schimburi de prizonieri cu alte țări. Această tactică a fost numită "diplomația ostaticilor" Iranului de către alte țări și organizații pentru drepturile omului. 

Sursa: RADOR