Teheran a anunțat joi închiderea Institutului francez de cercetări în Iran, ca represalii la publicarea unor caricaturi ale liderului suprem iranian, Ali Khamenei, în publicația de satiră Charlie Hebdo.

Republica islamică Iran nu are deloc același simț al umorului precum caricaturiștii de la Charlie Hebdo, notează France24.

Iranul a anunțat joi, 5 ianuarie, închiderea Institutului francez de cercetare în Iran (Ifri), după publicarea în revista satirică a unor caricaturi considerate insultătoare pentru liderul suprem iranian, Ali Khamenei, cea mai înaltă personalitate religioasă și politică din Iran.

"Ministerul pune capăt activităților Institutului francez de cercetări în Iran (Ifri), ca o primă etapă [a răspunsului iranian la caricaturi]", afirmă un comunicat al Ministerului iranian al afacerilor externe.

Potrivit site-ului său, Ifri este afiliat Ministerului francez al afacerilor externe. A fost înființat în 1983 după fuziunea Delegațieii arheologice franceze în Iran (Dafi), creată în 1897, și a Institutului francez de arheologie din Teheran (Ifit), fondat în 1947 de Henry Corbin.

Iranul avertizase Parisul miercuri că va exista o reacție după publicarea unor caricaturi "insultătoare" ale ayatollahului Ali Khamenei în Charlie Hebdo.

Ifri, situat în centrul Teheranului, a fost închis mulți ani. El s-a redeschis sub președinția moderatului Hassan Rohani (2013-2021) ca un semn al încălzirii relațiilor dintre Franța și Iran. El cuprinde o bogată bibliotecă, utilizată de studenți de la limba franceză și universitari iranieni.

Sursa: RADOR