Iranul susține că atacul asupra Israelului s-a încheiat
Atacul cu rachete asupra Israelului s-a încheiat, fără alte provocări, în timp ce Israelul și SUA au promis să riposteze împotriva Teheranului. Temerile legate de un conflict mai amplu în regiune se intensifică.
Washingtonul a declarat că va colabora cu Israelul, aliat de lungă durată, pentru a se asigura că Iranul va suporta „consecințe severe” pentru atacul de marți, care, potrivit Israelului, a implicat peste 180 de rachete balistice. Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite a programat pentru miercuri o reuniune privind Orientul Mijlociu, iar Uniunea Europeană a făcut apel la o încetare imediată a focului, relatează Reuters, preluată de Euractiv.com.
"Acțiunea noastră este încheiată, cu excepția cazului în care regimul israelian decide să provoace noi represalii. În acest scenariu, răspunsul nostru va fi și mai puternic", a scris miercuri dimineața pe X ministrul iranian de externe Abbas Araqchi.
Israelul a lansat noi bombardamente miercuri dimineața asupra suburbiilor sudice ale Beirutului, un bastion al grupării armate Hezbollah susținută de Iran. Operațiunea a vizat ținte ale grupării teroriste.
Israelul a emis noi mesaje de evacuare pentru locuitorii din zonă, care s-a golit în mare parte după zile de bombardamente intense.
Cel mai mare atac al Iranului asupra Israelului
Atacul Iranului a marcat cea mai mare lovitură militară împotriva Israelului.
Sirenele au sunat în toată țara și exploziile au zguduit Ierusalimul și valea râului Iordan.
Nu au fost raportate victime în Israel, dar un bărbat a fost ucis în Cisiordania ocupată, au declarat autoritățile de acolo.
Iranul a descris campania ca fiind defensivă și vizând exclusiv instalațiile militare israeliene. Agenția de presă de stat a Iranului a declarat că trei baze militare israeliene au fost vizate.
Teheranul a spus că atacul său a fost un răspuns la uciderea de către Israel a unor lideri ai grupărilor din zonă, agresiunea din Liban împotriva Hezbollah și intrarea în Gaza.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu a promis că va riposta.
"Iranul a făcut o mare greșeală în seara asta – și va plăti pentru asta", a spus el la începutul unei reuniuni de urgență, marți noaptea, a cabinetului de securitate, potrivit unui comunicat.
Statul Major al Forțelor Armate al Iranului a precizat, într-o declarație transmisă de presa de stat, că orice răspuns israelian va fi întâmpinat cu "o distrugere masivă” a infrastructurii israeliene. De asemenea, a mai spus că va viza activele regionale ale oricărui aliat israelian care se implică.
Bărbați înarmați au ucis cel puțin 6 persoane în Tel Aviv
Cel puțin șase persoane au fost ucise și nouă au fost rănite marți, când doi bărbați înarmați au coborât dintr-un tramvai în Tel Aviv și au deschis focul asupra trecătorilor, înainte de a fi împușcați de forțele de securitate și de un civil înarmat, a declarat poliția israeliană.
Poliția a etichetat incidentul drept un atac terorist, dar nu a existat o revendicare imediată din partea facțiunilor palestiniene armate sau a altor grupuri militante.
Temerile că Iranul și SUA ar putea fi atrase într-un război regional au crescut odată cu atacul din ce în ce mai mare al Israelului asupra Libanului în ultimele două săptămâni, inclusiv începerea unei operațiuni terestre luni și conflictul de un an din Fâșia Gaza.
Forțele iraniene au folosit marți rachete hipersonice Fattah pentru prima dată, iar 90% dintre rachetele sale și-au atins cu succes țintele în Israel, au declarat Gărzile Revoluționare.
Purtătorul de cuvânt al IDF a spus că centrul și sudul Israelului s-au confruntat cu lovituri limitate. Un videoclip difuzat de armată a arătat o școală din centrul orașului Gadera, grav avariată de o rachetă iraniană.
Navele de război ale Marinei SUA au tras aproximativ o duzină de interceptoare împotriva rachetelor iraniene îndreptate spre Israel, a spus Pentagonul. Marea Britanie a declarat că forțele sale au jucat un rol "în încercările de a preveni escaladarea ulterioară în Orientul Mijlociu”, fără a detalia.
Președintele Joe Biden și-a exprimat sprijinul deplin al SUA pentru Israel și a descris atacul Iranului drept "ineficient". Vicepreședinta Kamala Harris, candidata democrată la alegerile prezidențiale, a susținut poziția lui Biden și a spus că SUA nu vor ezita să-și apere interesele împotriva Iranului.
"Vom acționa. Iranul va simți în curând consecințele acțiunilor sale. Răspunsul va fi dureros", a declarat reporterilor ambasadorul Israelului la ONU, Danny Danon.
SUA nu îndeamnă la reținere
Casa Albă a promis în mod similar "consecințe grave" pentru Iran, iar purtătorul de cuvânt, Jake Sullivan, a declarat într-un briefing de la Washington că SUA vor "colabora" cu Israel.
Sullivan nu a precizat care ar putea fi aceste consecințe, dar nu a cerut reținere Israelului, așa cum au făcut SUA în aprilie, când Iranul a efectuat un atac cu drone și rachete asupra Israelului. Pentagonul a spus că atacurile aeriene de marți ale Iranului au fost de aproximativ două ori mai mari decât asaltul din aprilie.
Președintele francez Emmanuel Macron a condamnat ferm noile atacuri ale Iranului asupra Israelului, adăugând că, semn al angajamentului său față de securitatea Israelului, acesta și-a mobilizat resursele militare în Orientul Mijlociu.
Macron a reiterat cererea Franței ca Hezbollah să înceteze acțiunile sale teroriste împotriva Israelului și a populației sale, dar și-ar dori, de asemenea, ca suveranitatea și integritatea teritorială a Libanului să fie restabilite în strictă conformitate cu o rezoluție a Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite.
Aproape 1.900 de oameni au fost uciși și peste 9.000 au fost răniți în Liban în aproape un an de lupte transfrontaliere, majoritatea în ultimele două săptămâni, potrivit statisticilor publicate marți de guvernul libanez.
Comentarii