Armenia a anunțat că exercițiile militare ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) nu vor avea loc în 2023.

Armenia a anunțat marți că refuză să găzduiască în 2023 manevre militare ale unei alianțe conduse de Rusia, pe fondul nemulțumirii față de Moscova din cauza blocării unei axe vitale pentru aprovizionarea enclavei Nagorno Karabah, scrie La Libre Belgique.

Acest anunț vine într-o perioadă în care Armenia și-a înmulțit semnele de iritare față de aliatul său rus căruia îi reproșează că nu acționează față de "provocările" Azerbaidjanului în jurul Nagorno Karabah, unde Moscova, actualmente împotmolită în ofensiva sa din Ucraina, a desfășurat totuși o forță de menținere a păcii.

"Armenia nu consideră oportun să facă exerciții ale Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC) în acest an (...). Aceste exerciții nu vor avea loc", a declarat prim-ministrul Nikol Pașinian într-o conferință de presă.

Potrivit lui Pașinian, Erevanul a informat deja despre acest lucru conducerea acestei alianțe conduse de Moscova și care grupează mai multe foste republici sovietice.El a reproșat OTSC că a "refuzat să condamne acțiunile Azerbaidjanului" și Rusiei că nu și-a jucat rolul de "garant al securității" Armeniei.

"Armenia se aștepta la acțiuni specifice din partea partenerilor ruși și a altor parteneri în domeniul securității. Dar i s-a spus Erevanului că frontierele Armeniei și Azerbaidjanului nu sunt delimitate", a mai reproșat Pașinian.

Erevanul acuză în special de lipsă de acțiune soldații ruși de menținere a păcii prezenți în Nagorno Karabah, în situația în care azerii blochează de mai multe săptămâni coridorul Lacin, o axă vitală pentru aprovizionarea acestei enclave disputate între cele două țări."Contingentul rus de menținere a păcii trebuie să asigure funcționarea normală a coridorului Lacin", a insistat Pașinian."Dacă se dovedește brusc că Rusia nu se poate achita de obligațiile sale (...), trebuie să se adreseze ONU", a adăugat el.

Erevanul mai reproșează Moscovei că nu a jucat un rol de mediator în violentele confruntări de la frontieră între Armenia și Azerbaidjan din septembrie, când Erevanul a cerut ajutorul OTSC, a cărei membră este. Întrebat despre criticile lui Pașinian, Kremlinul a încercat să liniștească lucrurile, afirmând că "Armenia este un aliat foarte apropiat" cu care Rusia "va continua dialogul, inclusiv pe subiecte delicate".

Sursa: RADOR