Israelul a cerut Germaniei muniție pentru navele sale de război, în urma amplului atac lansat de Hamas, a afirmat joi ministrul german al apărării, Boris Pistorius.

Ministrul german a menționat că va discuta cu partenerii israelieni pentru a afla mai multe detalii legat de această solicitare, relatează dpa, preluată de Agerpres.

El a precizat că Germania va furniza Israelului echipamente medicale și îi va permite să utilizeze două drone staționate în regiune.

"Suntem alături de Israel", a adăugat Boris Pistorius la sosirea la Bruxelles, pentru a doua zi a reuniunii miniștrilor apărării ai NATO.

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, urmează să le prezinte prin videoconferință participanților la reuniune situația din teren, în cea de-a șasea zi de ciocniri între Israel și Hamas.

****

Activitățile Hamas în Germania, interzise

Cancelarul german Olaf Scholz a declarat joi dimineață în Bundestag că oricine proslăvește Hamas, tolerează uciderea sau arde steaguri israeliene va fi urmărit penal.

El a spus că un grup pro-palestinian numit Samidoun va fi interzis. Cancelarul i-a acuzat pe membrii săi că au ieșit sâmbătă pe străzile din cartierul Neukölln din Berlin pentru a sărbători uciderea civililor israelieni, împărțind dulciuri trecătorilor, relatează BBC Online.

"Este îngrozitor, este inuman”, a spus el în Bundestag. "Nu vom sta pe loc în fața urii și a instigării. Nu tolerăm antisemitismul".

Scholz a anunțat, de asemenea, interzicerea tuturor activităților Hamas în Germania.

****

 Peste 100 de acte antisemite au avut loc în Franța de sâmbătă până în prezent

Ministrul de interne francez Gerald Darmanin a afirmat joi că au avut loc ''peste 100 de acte antisemite'' în Franța, după atacul organizației palestiniene Hamas declanșat sâmbătă împotriva Israelului, acte mergând de la etichetare până la insulte împotriva comunității evreiești, informează AFP, preluată de Agerpres.

Într-un interviu pentru postul de radio France Inter, ministrul francez de interne a precizat că "24 de persoane au fost arestate".Platforma pentru semnalarea urii online, Pharos, a primit "peste 2.000 de semnalări", a adăugat el.

*****

Președintele Israelului trage la răspundere întreaga Fâșie Gaza pentru atac

Președintele Israelului, Isaac Herzog, a tras la răspundere întreaga Fâșie Gaza, pentru atacul comis sâmbăta trecută de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care a făcut peste 1.300 de morți în Israel, și a justificat bombardamentele intense efectuate de armata israeliană asupra acestei enclave care au deteriorat infrastructura civilă și au provocat 1. 2000 de morți, transmite EFE.

"Există o întreagă națiune acolo (referitor la Fâșia Gaza) care este responsabilă. Că civilii nu erau la curent, nu erau informați despre ceea ce urma să se întâmple, este complet fals", a spus președintele israelian într-o conferință de presă cu mass-media străine.

Potrivit președintelui, locuitorii din enclavă ar fi putut "să lupte împotriva regimului malefic care a preluat Gaza printr-o lovitură de stat", o referire la mișcarea islamistă Hamas, care a preluat puterea de facto în enclava palestiniană în 2007, înfruntându-se cu partidul președintelui palestinian Mahmoud Abbas, care guvernează prin intermediul Autorității naționale palestiniene zone limitate din Cisiordania ocupată.