După o nouă rundă de alegeri în urmă căreia niciuna dintre principalele formațiuni nu are conturată o majoritate, Benjamin Netanyahu l-a invitat pe fostul general Benny Gantz să formeze împreună o coaliție. Gantz ar vrea să fie el premierul.

În urma alegerilor de marți, partidul Likud al lui Netanyahu și formațiunea centristă Kahol Lavan („albastru-alb”) condusă de Gantz au obținut 31, respectiv 33 de locuri din cele 120 ale Knessetului, parlamentul israelian, dar niciunul dintre partide nu poate forma, nici măcar împreună cu aliații lor, o majoritate de 61 de deputați.

„Benny trebuie să stabilim un guvern de largă unitate, chiar azi. Națiunea așteaptă de la amândoi să arătăm responsabilitate și să colaborăm” a spus Netanyahu, a cărui poziție este slăbită după încă o încercare eșuată de a forma o coaliție, scrie The Guardian.

Netanyahu a încercat să creeze un guvern de dreapta, dar nu a avut mai mult succes în alegerile din această săptămână decât la cele din aprilie, încheiate tot fără un învingător clar.

Oficialii Likud spun acum că este nevoie de negocieri pentru a evita un al treilea scrutin, dat fiind că este clar că cele două blocuri nu pot forma, separat, un guvern.

Miercuri, și Gantz a pledat pentru un guvern de unitate națională, dar a exclus colaborarea cu Likud, din cauza acuzațiilor de corupție aduse lui Benjamin Netanyahu. Premierul israelian neagă că ar fi făcut ceva ilegal.

Oficialii partidului lui Gantz nu au comentat imediat oferta surpriză făcută de liderul Likud, scrie The Guardian.

Dar, ulterior, Gantz a spus că vrea ca el să conducă un eventual guvern de uniune națională, transmite Agerpres. „Israelienii vor un guvern de uniune”, a reacționat în cursul după-amiezii Benny Gantz. Dar „eu vreau să formez acest guvern cu mine în fruntea lui (...) Noi vom asculta pe toată lumea, dar nu vom accepta să ni se dicteze lucrurile”, a adăugat el, înaintea unei reuniuni cu reprezentanți ai formațiunii sale.

„Partidul albastru-alb a câștigat și la ora la care vă vorbesc noi avem 33 de locuri, în timp ce Netanyahu nu a obținut o majoritate suficientă pentru a forma o coaliție așa cum spera”, a mai spus Gantz, fost șef de stat major al armatei israeliene.

Președintele israelian Reuven Rivlin va demara duminică consultările pentru desemnarea viitorului prim-ministru, a indicat joi serviciul său de presă.